Här utbildas Försvarsmaktens hundförare i patrulltjänst

Det är utbildningsavdelningen på Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) som håller i den 12 veckor långa kursen för hundförare i patrulltjänst.

Hundförare och schäfer i skogen
Hundförare och schäfer i skogen
Under kursen för hundförare i patrulltjänst tilldelas varje elev varsin hund. Foto: Försvarsmakten
Hundförare och schäfer i skogen
Ekipagen utbildas bland annat i grundläggande hundkunskap, spår, patrullering och lydnad. Foto: Försvarsmakten
Hundförare och schäfer i skogen
Efter kursen åker hundförare och hund hem till sina respektive förband och fortsätter träningen där. Foto: Försvarsmakten

I utbildningen deltar elever från förband från olika delar av Försvarsmakten. De får lära sig bland annat grundläggande hundkunskap, spår, patrullering och lydnad.

— Eleverna är mycket engagerade i sina hundar, ödmjuka inför sin nya uppgift och mycket vetgiriga! De somnar gott på kvällarna och säger att balansen mellan teori och praktik, styrda övningar och fritt arbete är bra och utvecklande, säger Sanna Scanlon på utbildningsavdelningen.

Vid kursstart tilldelas eleverna varsin hund som grunddresserats vid FHTE:s hundavdelning och som nu får fortsätta sin utbildning tillsammans med sin nya hundförare.

— Första tiden på kursen jobbar vi med att skapa en bra relation mellan hund och förare. Hundförarna får lära sig hur deras hundar jobbar och vilka styrkor de har. Sedan utmanar vi ekipagen i små steg så att de blir bättre tillsammans, säger Sanna Scanlon.

Efter genomförd hundförarutbildning åker hundförare och hund hem till sina respektive förband och fortsätter träningen mot behörighetsprov, som när det är godkänt, gör ekipaget behörigt att arbeta operativt.