Eksjö garnison har unika förmågor som är viktiga för försvaret av Sverige!

Som ett led i försvarsministerns planering i att besöka landets alla förband, var det i dag Ing 2:s och Swedecs tur att redovisa aktuellt läge och förmåga i nationellt försvar och internationella insatser.

Försvarsministern träffar pliktpersonal som genomför repetitionsutbildning vid Ing 2.
Försvarsministern träffar pliktpersonal som genomför repetitionsutbildning vid Ing 2.
Försvarsministern träffar pliktpersonal som genomför repetitionsutbildning vid Ing 2. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Förvaltare Carl Lövgren förevisar moment som ingår i grundkurs Ammunitionsröjning. 
Chefen för Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum överste Fredrik Zetterberg med flera lyssnar intresserat
Förvaltare Carl Lövgren förevisar moment som ingår i grundkurs Ammunitionsröjning. Chefen för Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum överste Fredrik Zetterberg med flera lyssnar intresserat Foto: Monica Sandsvik Svensson/Försvarsmakten

Under dagen fick försvarsminister Peter Hultqvist bland annat förevisning i en av Swedecs kurser, grundkurs ammunitionsröjning, där förvaltare Carl Lövgren berättade om utbildningens olika moment. Vid Ing 2 genomförs just nu repetitionsutbildning med pliktpersonal ingående i en däcksbro- och en ingenjörpluton där försvarsministern särskilt bett om att få träffa personalen och diskutera utbildning etc.

 – Ing 2 och Swedec har unika kompetenser inom fältarbetsförmågan, där ammunitions- och minröjning är ett gemensamt område för bägge organisationsenheterna. De har deltagit och deltar ständigt i internationella insatser, bland annat i Afghanistan och Mali med uppgifter inom ammunitions- och minröjning. Ing 2 har dessutom haft ansvar för att bygga campen för den svenska insatsen i Mali samt svarar nu för det svenska bidraget i Afghanistan, FS 31. Jag har stor respekt för det de gör, sa Försvarsministern under besöket.

Statsrådet sa vidare att garnisononen har viktiga kompetenser och förmågor som innefattas i försvarsbeslutet, där bland annat nytillförseln av brobandvagnen till Ing 2 kan nämnas och där förstärkningen är viktigt att förvalta. Dessutom kommer ammunitionsröjningsförmågan fortsatt vara efterfrågad internationellt men även nationellt i ett totalförsvarsperspektiv.

 – Jag tar nu med mig den informationen jag fått om Ing 2 och Swedec, vilken kommer att vara viktig för försvaret av Sverige, avslutade försvarsministern.