Amfibisk närvaro i norr

Sveriges östkust är lång. När Stockholms amfibieregemente övar längs Norrlandskusten handlar det om mer än övning. Det handlar om att bygga och visa förmåga att försvara Sveriges strategiskt viktiga farvatten i alla väder, året runt.

AMF
AMF
Soldater från Stockholms amfibieregemente, Amf 1, 2. amfibiebataljonen under övning på Norrlandskusten. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
AMF
Amfibiesoldat bemannar ksp 58 monterad på stridsbåt.. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
AMF
Marin logistik var en del av övningen. Här lastas övningsminor från lastbil till fartyg av 2.marina basbataljonen. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Under april har 2:a amfibiebataljonen och 2:a marina basbataljonen från Stockholms amfibieregemente genomfört omfattande övningsverksamhet längs Norrlandskusten – från Sundsvall i söder till Luleå i norr.

Men det är inte bara övning. Den handlar om att visa att Sverige, tillsammans med allierade, kan försvara kusten, skydda strategiskt viktiga hamnar och säkra logistikflöden.

AMF
Stockholms amfibieregemente visa att Sverige, tillsammans med allierade, kan försvara farvatten, skydda strategiskt viktiga hamnar och säkra logistikflöden – året runt, i alla väder. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Ett viktigt område

Norrlandskusten är en viktig del av rikets gräns och ett nav för svensk och europeisk försörjning. Här finns kritisk infrastruktur, viktiga hamnar, energiförsörjning, tung industri och strategiska förbindelser mellan Sverige och Finland. Här går sjöfart som är central för både det civila samhället och den militära försörjningen. Därför måste vi kunna verka här, i fred, kris och krig.

– Regementet har ansvar för hela kustområdet mellan Oxelösund och Haparanda. Det är därför vi övar här. Vi måste kunna agera där vi har vårt uppdrag – inte bara där vi är utgångsgrupperade, säger överste David Saflind, chef för Stockholms amfibieregemente.

AMF
En lätt trossbåt under gång, den ingår i Försvarsmaktens amfibiebataljon där den tryggar förbandens rörlighet tillsammans med stridsbåt 90, gruppbåt, svävare och fyrhjulingar. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Operativ närvaro på bredden

Övningarna har omfattat över 750 deltagare ur båda bataljonerna, där värnpliktiga, anställda soldater, sjömän och officerare har deltagit. Genom moment i skärgårdsmiljöer, hamnar och kustnära terräng har förbanden utvecklat sina förmågor, bland annat inom försörjning och förflyttning.

– Det handlar inte bara om vår egen beredskap. Det handlar om vår förmåga att ta emot, skydda och stödja allierade förband i norra Sverige. I ett Nato-perspektiv måste vi kunna skapa handlingsfrihet för hela alliansen, säger Saflind.

Marinen som garant för öppen sjöfart

Sveriges ekonomi och säkerhet är beroende av havet. Över 90 procent av vår export och import går någon gång på sjön och under ytan löper kritisk infrastruktur som måste skyddas. Marinen utgör den yttersta garanten för att detta ska fungera oavsett om det är under höjd beredskap eller väpnat angrepp.

– Vi visar att vi inte bara kan verka i hemmavatten. Vi övar för att kunna skydda samhällets flöden även där förutsättningarna är som svårast – i kyla, med större avstånd och i subarktisk miljö, säger Saflind.

Stockholms amfibieregementes närvaro längs kusten har märkts genom fartyg, kolonner, övningar och skjutövningar. Men det är just genom närvaro vi skapar trygghet. Inte bara för lokalbefolkningen – utan för hela landet.

– Att vi är här är ett styrkebesked. För vår förmåga, för vår allians, och för Sveriges säkerhet, säger Saflind.

Fakta

2.amfibiebataljonen – marinens spets i strid längs östersjöområdet, övar för att snabbt och precist kunna lösa uppgift i komplex terräng.


2.marina basbataljonen – marinens ryggrad för logistikförsörjning, utvecklar sin förmåga att försörja och understödja sjöfarten längs hela kusten.