Försvarsmakten oskadliggjorde drönare vid flottbesök

I mitten av oktober befann sig det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth i Göteborgs hamn. Under hamnbesöket kom en oidentifierad drönare in i det skyddsobjekt som utlysts kring fartyget. Drönaren oskadliggjordes av Försvarsmakten.

Hangarfartyg
Hangarfartyg
Den 13 oktober 2023 förtöjde det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth i Göteborgs hamn. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

I mitten av oktober 2023 besökte den brittiska flottans flaggskepp HMS Queen Elizabeth Göteborg. Under hamnbesöket upprättade Försvarsmakten ett skyddsobjekt kring fartyget, allt enligt normala rutiner. Det innebar att personal med ändamålsenlig utrustning bevakade skyddsobjektet. 

När en oidentifierad drönare upptäcktes över skyddsobjektet beslutades snabbt att den skulle oskadliggöras. 

– Drönaren som kom in i området eliminerades. Personalen hanterade situationen snabbt och effektivt, det tog inte mer än några sekunder innan vi hade tagit ner drönaren, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning. 

Förmåga mot drönare

Försvarsmakten kommenterar inte vilken utrustning som användes vid tillfället. Drönaren var av mindre storlek och det finns idag inget som tyder på att främmande makt låg bakom intrånget. 

– Den här drönaren är inget du stoppar i fickan, men inte heller en som väger tiotals kilo. Försvarsmakten har förmåga att verka mot drönare av olika slag. Den förmågan utvecklas kontinuerligt, säger Carl-Johan Edström. 

Händelsen i Göteborg i oktober 2023 utreds av polis och Försvarsmakten. Den som använder drönare ska utgå från att det inte är tillåtet att använda dessa där Försvarsmakten har sin verksamhet. Att fotografera eller filma skyddsobjekt kan vara ett brott.