Fördjupat militärt samarbete med USA – med ömsesidig vinst

I april inledde Sverige ansökningsprocess till SPP, ett samarbetsprogram mellan olika länder och US National Guard.

– Vi har mycket att lära av er. Ett samarbete skulle gagna oss båda, säger Daniel Hokanson, general och National Guards högsta chef.

en soldat ovanpå en stridsvagn och en amerikansk general i som styr
en soldat ovanpå en stridsvagn och en amerikansk general i som styr
Glada miner när general Hokanson fick chansen att provköra ett stridsfordon under ledning av personal från Norrbottens pansarbataljon vid I 19. Foto: Försvarsmakten
General som får provsitta ett JAS Gripen plan, och en militär på en stege bredvid
General Hokanson besökte även Norrbottens flygflottilj, F 21, där fick han stifta närmare bekantskap med cockpit på Jas 39 Gripen, till vänster flottiljchefen F 21, överste Peter Greberg. Foto: Försvarsmakten
en svensk flagga, en svensk och en amerikansk general som hör honnör
Arméchef Jonny Lindfors med general Daniel Hokanson inledde dagen i Bodens garnison med ett besök vid Norra militärregionens stab. Foto: Försvarsmakten
General utanför ett stridsfordon tillsammans med två andra militärer
General Hokanson ger tummen upp för det svenska artillerisystemet Archer. Foto: Försvarsmakten
journalister som intervjuar och fotar den amerikanska generalen framför en stridsvagn
Media fanns på plats för att bevaka besöket i Bodens garnison. Foto: Försvarsmakten

I april ansökte den svenska regeringen om att nomineras i SPP (State Partnership Program), vilket sköts av National Guard Bureau. SPP har funnits i 30 år och berör närmare hundra nationer. Enkelt uttryckt innebär det att en amerikansk delstats nationalgarde och ett utvalt land försvarsmakt sammankopplas. I normalfallet tar det cirka två år för ett beviljat partnerskap från ansökan. USA:s nationalgarde är den militära reservstyrkan för den reguljära amerikanska armén och flygvapnet. 

Under det två dygn långa besöket skulle Nationalgardets högsta chef själv se vilka förmågor som Sverige har och lyssna på de svenska tankarna kring vilka delstater som skulle kunna vara passande. På plats i Norrbotten stiftade han närmare bekantskap med cockpit på Jas 39 Gripen – troligen en hemtam miljö för en gammal helikopterpilot - på F 21 i Luleå, för att sedan besöka Boden och I 19, där han fick provköra Stridsfordon 90 samt se Archer och Stridsvagn 122 på nära håll. Norra militärregionens stab besöktes också, liksom Karlbergs slott. Möten med försvarsminister Pål Jonsson, överbefälhavare Micael Bydén och försvarsstabschefen Michael Claesson hanns också med.  

– Det är ett politiskt beslut vilken delstat Sverige kommer samarbeta med, men alla delstaters nationalgarde vill samarbeta med er svenskar. Er ansökan är inlämnad och vi arbetar hårt för att den ska granskas nästa år. När jag kommer hem till Washington DC kommer jag understryka hur viktigt SPP är för Nationalgardet. Arktis blir allt viktigare. Att kunna öva tillsammans under de här förhållandena som finns här är avgörande, där ni har mycket att lära oss. Och vi ser fram emot att ni blir Nato-medlemmar, säger general Daniel Hokanson.

Armén och Flygvapnet är försvarsgrenar som kan lära mycket av US National Guard när det kommer till storskalighet: de har åtta kompletta armédivisioner och 90 flygflottiljer.

– De senaste 20 åren har våra insatser bestått av mindre formationer från fasta baser, men erfarenheter från Ukraina visar på att vi måste kunna gå tillbaka till storskaliga, rörliga operationer, säger general Daniel Hokanson.

– I tillägg till ett svenskt medlemskap i Nato, är bilaterala militära samarbeten mellan USA och Sverige mycket viktiga. US National Guard har förmågor mellan skyttegraven och rymden som vi som liten nation inte har än eller kommer ha råd att kunna skaffa. Där kan vi lära av deras expertis och möjlighet att få hjälp, säger arméchef Jonny Lindfors.