Laddat för vinterstrid

– Övning Vintersol är igång

Måndag den 15 mars startade den regionala slutövningen Vintersol 2021. Ett tydligt startskott skedde under tisdagen då de övade bataljonernas chefer fick sin första order av brigaden.

När vintersolen skymde under tisdagskvällen påbörjade Arméns jägarbataljon innästlingen in i övningsområdet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tobias Lindblom vid tredje brigadstaben delger order till de övade bataljonscheferna. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Isac Bäckström är logistikgruppchef Artilleriregementet. Hjullastarna används för att hjälpa pjäskompaniet med att ploga inför kommande artilleriskjutningar. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
191:a mekaniserade bataljonen har under de första dagarna förberett sig kompanivis. Här soldater ur stab- och understödskompaniet under övning i taktiskt omhändertagande i strid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Niclas Wolfenstein gör värnplikten som ledningsgruppchef på trosskompaniet vid pansarbataljonen på I 19. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Under övningen genomförs en hel del militära transporter längs vägarna. Här syns en av tungdragarna från tungtransportplutonen på väg ut i övningsområdet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Oskar Hildman från Uppsala är en av de värnpliktiga vid jägarbataljonen som nu genomför sin slutövning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under Vintersol har Bodens kommun övat mobilisering med Militärbas Boden. Detta har fördjupat möjligheten att samarbeta vid kris och krig. Momentet har utvecklat allt ifrån mobilisering till utrymningsvägar och vattenförsörjning. ”Det har varit en lärorik övning. Vi har påbörjat ett bra och nära samarbete med Försvarsmakten i Boden där vi gemensamt tittar på förberedelser för kriser men också inför höjd beredskap och krig”, säger Disa Kristinsdottir, säkerhetssamordnare vid kommunen. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Jägarsoldaterna använder sig av snöskotrar för att innästla i området. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Soldaterna vid jägarbataljonen utgör fiendestyrkan för tredje brigadens förband. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Framför stora kartor gav brigaden den första ordern till de övade förbanden. Tredje brigadstaben är högre chef som översätter övningsledningens önskemål till order åt de övade förbanden, den 191:a mekaniserade bataljonen och 92:a artilleribataljonen.
– Vi i staben övas inte utan vi är ett verktyg i övningen. Vi ska veta vad som händer och ska kunna hjälpa till att applicera det på ett troligt sätt i övningen, säger major Tobias Lindblom, ledningslagschef i tredje brigadstaben.

Vintersol är en tillämpad övning. Det innebär att övningens exakta händelseförlopp inte är känt på förhand. Hur och när exempelvis en strid uppstår, beror till stor del på hur de övade deltagarna agerar. Brigadstaben har gett en övergripande order om fördröjningsstrid till bataljonerna. När ordern delges längre ned i organisationen finns handlingsfrihet i detaljerna. Men staben kommer att göra chefsbesök, då de besöker övningsområdet för att kontrollera hur ordern har tolkats
– Vi kontrollerar då att förbanden förstått ordern och att de löser de uppgifter de har fått, säger Tobias Lindblom.

Även om brigadstaben inte övas under Vintersol är det en lärorik övning för dem.
– Huvudsyftet är att utbilda våra direkt underställda chefer i brigaden. Men det är en nyttig övning även för oss då vi har några nya officerare, och vi tar tillfället i akt att öva i våra befattningar med våra ledningssystem, säger Tobias Lindblom.

"Roligt med en större övning"

För de värnpliktiga utgör övningen ett slags slutprov. Nu sätts allt de har fått lära sig under grundutbildningen på prov. Att öva i vintermiljö prövar den enskilda soldatens färdigheter, men det ger framförallt de värnpliktiga en djupare förståelse för hur deras befattningar passar in i helheten. Från soldatens roll i gruppen till bataljonens roll i brigaden.
– Värnplikten har varit lärorik. Man har fått lära sig att ta hand om både sig själv och sin utrustning och dessutom har man fått en massa nya kompisar. Nu känns det spännande att få se hur vi lyckas lösa alla uppgifter som vi lärt oss under grundutbildningen, säger Niclas Wolfenstein gör värnplikten som ledningsgruppchef på trosskompaniet vid pansarbataljonen på I 19.

Spaning och strid på djupet

Brigadens motståndare, B-styrkan, utgörs bland annat av Arméns jägarbataljon. Dess värnpliktiga har under utbildningen hunnit bli väl förtrogna med jägartjänstens krav med lösandet av spanings- och stridsuppgifter på djupet av fiendens linjer.
Under tisdagen inleddes innästlingen, då jägarsoldaterna med hjälp av snöskoter tar sig djupt in i övningsområdet. Oskar Hildman från Uppsala är en av de värnpliktiga som nu genomför sin slutövning.
– Jag har varit riktigt taggad under en längre tid, det ska bli roligt att få vara med i en större övning med flera förband som deltar.

Har du funderat på en fortsättning i Försvarsmakten efter din grundutbildning?
– Jag har planer på att söka anställning som soldat till att börja med, sedan får jag se om jag söker officersutbildning efter det, säger Oskar Hildman.

Isac Bäckström, logistikgruppchef vid 92:a artilleribataljonen, har höga förväntningar på övningen.
– Jag vill jobba mer med min huvudbefattning. Köra runt med maskinerna, se till att allting fungerar, se till att gruppen har ett bra stridsvärde och att allt rullar på. Jag ser gärna att det blir så få svårigheter som möjligt. Det har gått väldigt bra hittills, jag hoppas att det blir kul.

Hur känns det att detta är det sista ni gör innan muck, sista övningen?
– Det känns lite både och. Det ska bli kul att bli klar, men samtidigt så har vi haft väldigt kul här. Det ska därför på ett sätt bli tråkigt när det är slut. Jag minns när jag ryckte in och såg upplägget för grundutbildningen och då för första gången såg slutövning Vintersol. Just då tänkte jag att det så himla långt kvar, men nu är vi här och det är helt klart bitterljuvt, säger Isac Bäckström.