Kyliga tider för rekryterna på A 9

De ryckte in i juni respektive augusti. För de 138 rekryterna på Artilleriregementet har nu mer än halva grundutbildningen passerat. Från början handlade det om grundläggande kunskaper, något som numera har övergått till utbildning mot den befattning som de blivande soldaterna tränas för.

Skjutning med kulspruta/understödsvapen.
Skjutning med kulspruta/understödsvapen.
Pang sa det när rekryterna sköt med kulspruta/understödsvapen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Förberedelser inför skjutning för rekryterna från delar ur stab och trosskompaniet på Artilleriregementet.
Förberedelser inför olika skjutmoment för rekryterna från delar ur stab och trosskompaniet på Artilleriregementet. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Kyligt värre att fylla på med ammunition under veckan på Lombens skjutfält.
Det var kyligt värre att fylla på med ammunition under den kalla veckan på Lombens skjutfält. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Befattningsutbildningen innefattade även utbildning i vapenstation O1.
Syns på bilden gör vapenstation O1. En del av befattningsutbildningen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Blixtlåseffekt under momentet kallat gruppstrid. Ett av tre moment som rekryterna drillande under övningsveckan.
Blixtlåseffekt under momentet kallat gruppstrid. Ett av tre moment som rekryterna drillades på under övningsveckan. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Rätt sikte i målet. Rekryterna på en av tre stationer fick skjuta kulspruta.
Det gäller att ha rätt sikte på mål. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
"Det är såklart utmanande när det är så pass kallt som det har varit, men det gäller att inte stå still utan röra på sig hela tiden, sa rekryt Elin Törnquist"
"Det är såklart utmanande när det är så pass kallt som det har varit, men det gäller att inte stå still utan röra på sig hela tiden, sa rekryt Elin Törnquist" Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Teddie Stömne går befattning mot att bli vädersoldat. Han tycker utbildningen är väldigt varierande. "Det är riktigt kul. Ingen dag är den andra lik och vi blir alltid överraskade. Vi ställs ständigt inför nya utmaningar, bara att resa förläggning i denna kyla är en prövning"
Teddie Stömne går befattning mot att bli vädersoldat. Han tycker utbildningen är väldigt varierande. "Det är riktigt kul. Ingen dag är den andra lik och vi blir alltid överraskade. Vi ställs ständigt inför nya utmaningar, bara att resa förläggning i denna kyla är en prövning" Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten

Temperaturmätaren visade stundtals så mycket som trettio minusgrader. För rekryterna tillhörande delar ur stab och trosskompaniet vid Artilleriregementet, A 9 var det därför ett minst sagt utmanande väder när de lämnade kaserngården på A 9 för ett kyligt skjutfält i Lomben.
Rekryt Elin Törnquist kommer från Vetlanda i Småland och är därmed inte riktigt van vid den stränga kylan som Norrbotten bjuder på.

– Vi har sällan såhär mycket snö i Småland, det är såklart utmanande när det är så pass kallt som det har varit, men det gäller att inte stå still utan röra på sig hela tiden. Det är samtidigt väldigt kul att få komma hit till skjutfältet, det är definitivt ett välkommet miljöombyte.

Kompaniet har under veckan delats in i tre täter. Under övningarna ingick rekryterna i momenten som benämndes gruppstrid, vapenstation 01 och kulspruta/understödsvapen. Samtliga av dessa moment som en del av de blivande soldaternas befattningsutbildning. Här får rekryterna fördjupande kunskap inom just det område de har valt att rikta in sig emot. Utbildningarna sker på olika håll, framför allt runtomkring Boden, på olika täter och är ibland teknisk, fysisk avancerad eller i vissa fall både och. Teddie Stömne gör grundutbildningen under nio månader och går likt Elin Törnquist mot att bli soldat på väderenheten på A 9. Båda rekryterna sammanfattar tiden de hittills har haft i Försvarsmakten:

– Det är riktigt kul. Ingen dag är den andra lik och vi blir alltid överraskade. Vi ställs ständigt inför nya utmaningar, bara att resa förläggning i denna kyla är en prövning.
Elin Törnqusit hakar på:
– Ena dagen sitter vi i en lektionssal och andra dagen är vi som idag, här och skjuter. Det är otroligt kul att ha fått chansen till en sådan omväxlande utbildning.

Även om rekryterna numera har gått mer än halva tiden av grundutbildningen väntar kanske deras största utmaning hittills. Pluton, kompani och bataljonsövningar byts senare i vinter ut mot Northern Wind 2019. En övning med uppemot tio tusen deltagare där rekryterna kommer att få nytta av allt de har lärt sig under deras elva respektive nio månaders grundutbildning. Därefter väntar en för många efterlängtad utryckning i maj.