Stridsvagnskompaniet visar upp yrken inför höstens GMU

Mitt på övningsfältet står cirka 30 elever. De har kommit för ett studiebesök på stridsvagnskompaniet. Som från ingenstans dyker det upp en stridsvagn, den kör fast. Två stridsfordon kör fram för att skydda vagnen medan en bärgare drar loss den. Allt är över på ett ögonblick och det var en minst sagt explosiv introduktion till vad ett arbete på stridstrossen kan innebära.

De 30 eleverna och deras lärare kommer från fordonsprogrammet vid två av Skaraborgs gymnasieskolor. De genomför studiebesöket för att få en inblick i några av de många yrken som finns i Försvarsmakten.

Det är soldater på Wartofta stridsvagnskompani som visar upp vilka uppgifter stridstrossen kan lösa. Kompaniet söker deltidssoldater till befattningar som bärgningspersonal, mekaniker, systemtekniker, signalister och transportsoldater.

– Vi ville ge dem en bild av vad det kan innebära att tjänstgöra som soldat vid stridstrossen på vårt kompani. Detta är de befattningarna vi söker personal till. Utbildningen för dem börjar med GMU, säger plutonchef Jonas Brolin

Den GMU 4 2014 som ska genomföras i Skövde till hösten är för dem som är intresserad av tjänsterna på stridsvagnskompaniet. Efter att ha genomfört och blivit godkänd på GMU kan man erbjudas en provanställning och under den få specifik utbildning för den befattning man sökt.

– Ansökan till GMU 4 öppnar i slutet av mars, säger Viktor Andersson, rekryteringskoordinator på regementet som är den som ordnat studiebesöket. Han hoppas att några av dagens besökare känner sig lockade att söka något av de yrken som finns här.