Vare sig Försvarsmakten agerar på land, till sjöss eller i luften kan Ledningsregementet, LedR, vara ett stöd i operationen. Förbandet sköter en mängd uppgifter – gemensamt för dem är att de handlar om informationshantering.

Ledningsregementet finns i Enköping där vi har vår ledning, men vi har även verksamhet i Strängnäs, Karlskrona, Boden, Stockholm och Uppsala. Vi är ett försvarsgemensamt förband, vilket innebär att vi arbetar inom såväl marinen som armén och flygvapnet.

Vårt ansvarsområde som förband är brett. Våra lednings- och sambandsbataljoner arbetar med att möjliggöra kommunikation mellan och ledning av militära trupper. Det sker genom hantering av IT- lednings- och kryptosystem, telesignaler och informationshantering.

För att kartlägga motståndare, inhämta underrättelser och störa ut kommunikation finns telekrigbataljonen. Underrättelserna som inhämtas kan till exempel användas för att fatta beslut om vad nästa steg i en operation ska bli.

På Ledningsregementet finns ett psyopsförband som arbetar med psykologiska operationer. Förbandets uppgift är att påverka beteenden och attityder hos målgrupper i konfliktområden. Det kan till exempel handla om strategier för att få lokalbefolkning att överlämna vapen till säkerhetsstyrkor.

Andra viktiga delar av Ledningsregementet är Ledningsstridsskolan, LedSS, som ansvarar för utbildning och utveckling inom arbetsområdet ledning. Hos oss arbetar även Meteorologi- och oceanograficentrum dygnet runt med att producera väderprodukter anpassade för Försvarsmaktens olika behov.

Notiser Från Ledningsregementet

Pokémonjakt på Ledningsregementet

Få undgick den stora monsterinvasionen som inleddes i somras. Plötsligt började Pokémon dyka upp lite varstans i vårt avlånga land. Ledningsregementet är inget undantag och i samband med regementets dag gjordes det därför en kraftsamling för att fånga in alla monster som gömde sig inne på skyddsobjektet.

Bizz Sjöblom jagar Pokémon tillsammans med besökarna på regementet dag på Ledningsregementet. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Det du precis läste ska tas med en nypa salt. Det handlar givetvis inte om riktiga Pokémon som rört sig inne på Ledningsregementet, utan om det populära mobilspelet ”Pokémon Go” där spelare ska fånga virtuella Pokémon.

Under regementets dag placerades lure models (Pokémon-lockbete) på den stridsvagn som mycket väl kan vara ett av Sveriges få militära Pokéstops. Vid Pokéstoppet stod Bizz Sjöblom från 10. psyopsförbandet och pratade med besökare om Ledningsregementets verksamhet. Självklart bjöd Bizz på ett och annat högklassigt Pokémontips också.

Vid stationen fanns även möjligheten för besökare som ännu inte bekantat sig med spelet att få en insyn i hur det går till. På en TGB 141 monterad med presentationsutrustning fält fanns en mobiltelefon inkopplad där spelet kunde spelas.

Pokémonstationen var ett mycket uppskattad inslag för många besökare. De som däremot tror att stationen bara var till för yngre besökare får tänka om. Under dagen kom det ett flertal Pokémontränare i pensionsålder som hjälpte till att fånga monster. Alla besökare hade dessutom möjligheten att delta i en AR-fototävling under instagramhashtagen #regementetsdag, om vem som kunde ta bästa bilden med Pokémon under regementets dag.

Tävlingen vanns av Stefan Alter som lyckades fånga en vänligt sinnad Drowzee på bild.

Upplands bataljon i topp i HV patrull

Soldater från Upplands bataljon placerade sig på första, tredje och fjärde plats i Hemvärnets mästerskap i patrullfälttävlan.

Lag 6 från 214. Hv-undkompaniet går i mål som segrare på Hemvärnets mästerskap i patrullfälttävlan. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten

På första plats kom laget från 214. Hv-undkompaniet som vann tävlingen för andra året i rad.

På tredje plats placerade sig också två lag från Upplands bataljon. På tredje plats ett lag från 221. Insatskompaniet och på fjärde plats kom ett lag från 211. insatskompaniet.

Ny chef Ledningsstridsskolan

Överste Mikael Christoffersson har tagit över som chef för Ledningsstridsskolan i Enköping.

Överste Christoffersson har sin bakgrund i flygvapnet där han 1982 började sin militära bana med värnplikt på F10. Han har haft en rad befattningar i högkvarteret och tidigare varit chef för både Luftstridsskolan och KS 27 i Kosovo. Överste Christoffersson kommer senast från en befattning vid US Centcom i USA.

Tidigare chef för Ledningsstridsskolan, överste Krister Larsson, går vidare till ny befattning vid Försvarsmaktens högkvarter.

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Yrkesofficerare: 510
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 384
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 187
  • Civilanställda: 246
  • Reservofficerare: 246
Så här har vi räknat
Karta