F 17 finns på tre platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult och i Visby på Gotland har vi en bastropp som driver Försvarsmaktens del av flygplatsen.

På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med Jas 39 Gripen. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.

Piloterna tränar kontinuerligt i att framföra planen på ett säkert och taktiskt sätt, oftast genom flygövningar över havet. Närheten till kontinenten gör att flottiljen enkelt kan delta i internationella övningar utan att behöva ombasera. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll av flygmaskinerna. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Vi har även en basenhet som bland annat ansvarar för att start- och landningsbanan är fri från snö och is. För att säkerheten skall vara på topp så finns det också en egen brandkår eller "räddningsstyrka" som flottiljen kallar den. Personalen sitter beredda att rycka ut om något skulle hända med planen.

Hos oss utbildas även flygvapnets enda jägarförband, flygbasjägarna. Deras uppgift är bland annat att inhämta information genom spaning och att skydda luftstridskrafternas personal och fordon.

Notiser Från Blekinge flygflottilj - F 17

Julgransflygning
7 december201608:51

Måndagen den 12 december genomför F 17 en ”julgransflygning” över orter i Skåne, Blekinge och Kalmar.

F 17 är traditionsbevarande förband för de nedlagada förbanden; F 10 i Ängelholm, F 5 i Ljungbyhed och F 12 i Kalmar. Med anledning av att flygvapnet firar 90 år planerar flottiljen att hedra dessa förband och dess personal genom att kombinera den ordinarie flygövningsverksamheten med en ”julgransflygning”.

Formationen kommer bestå av 8 Jas 39 Gripen planerar att passera följande orter:

Ystad -14:12
Malmö -14:20
Helsingborg -14:27
Ängelholm -14:29
Kalmar - 15:01
Karlskrona + Marinbasen - 15:10
Ronneby+ F 17 - 15:12
Karlshamn - 15:15

Tiderna är ungefärliga och är baserade på gynnsamma väderförhållanden. Julgransflygningen kan komma att ställas in vid dåligt väder.

För mer information: helene.nyberg@mil.se alternativt 072-387 21 29.

 

 

 

 

Blekinge flygflottilj - F 17
Fakta Blekinge flygflottilj - F 17
  • Förkortning: F 17
  • Ort: Ronneby
  • Yrkesofficerare: 309
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 137
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 38
  • Civilanställda: 151
  • Reservofficerare: 196
Karta