HMS Nyköping deltar i Natos sående fartygsstyrka under Juli 2025.
Foto: Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten
Anhöriga vinkade av besättningen när man lämnade Karlskrona.
Foto: Siri EInarsson/Försvarsmakten
Lite över ett år efter Sveriges inträde som allierade i Nato deltar vi nu med HMS Nyköping under en längre tid i det kollektiva försvaret. Det främsta bidraget till styrkan är vår unika förmåga att verka i Östersjöns komplexa miljö. De särskilda vattenförhållandena, den kuperade bottenmiljön och de relativt grunda vattnen gör att vår välutbildade personal och kvalificerade materiel utgör ett värdefullt tillskott till styrkan.
Traditioner, flaggflygning samt farväl
Det är en högtidlig och traditionsfylld händelse när ett av marinens fartyg lämnar landet för en längre tid, något vi kommer att få vänja oss vid allt mer. För HMS Nyköpings besättning inleddes dagen med korum i Amiralitetskyrkan samt att under en stund ta farväl av sina familjer och anhöriga. Efter att fartyget kastat loss och besättningen mannat reling passerade hon ut från Örlogshamnen i Karlskrona och förbi Stumholmen där anhöriga, gäster och kollegor samlats för att vinka farväl. På vägen ut från hamnen skedde även en stilig flaggflygning som genomfördes av 3.helikopterskvadron från Helikopterflottiljen.
– Det ska bli intressant och värdefullt att se hur en svensk korvett kan bidra till lägesbilden och vara en del av avskräckningen i Nato. Det är alltid intressant att jobba med övriga allierade för att skapa en förståelse för andras system och hur vi kan hjälpa varandra inom alliansen. Man ska inte underskatta vikten av att träffas och skapa kontakter inför framtida utmaningar, säger fartygschefen örlogskapten Hugo Dahlström före losskastningen.
En helikopter från Tredje helikopterskvadron deltog vid ceremonin.
Foto: Siri Einarsson/Försvarsmakten
Första svenska korvett i Natos stående styrka
– Att som första svenska korvett delta integrerat i SNMG1 är spännande. Vidare är min bedömning att Sverige kan bidra med mycket god lokal kännedom om insatsområdet där vi kommer verka. Att Sverige aktivt deltar i SNMG1 med en korvett bidrar till Natos avskräckning och säkerhet i området samt sänder en tydlig signal att vi är en partner som tar ett stort ansvar i Nato, fortsätter fartygschefen.
Med det rådande omvärldsläget är det viktigt att Natos stående styrkor visar närvaro och syns i vårt närområde. Det gäller inte minst gränsen mot Ryssland som går genom Östersjön. Tillsammans säkrar vi Sverige, våra allierade och möter hoten i vårt närområde.
– Fartyget är designat att verka i Östersjön och besättningen är därför väl bekant med området och hur normalbilden ser ut i närområdet. Att vara insatt i en Natostyrka över en längre tidsperiod är nytt för oss vilket alltid är spännande. Besättningen och fartyget har blivit utrustade med materiel och system för att vara integrerade i styrkan vilket är enormt positivt. Att aktivt bidra och vara en del i styrkan kommer att utveckla både fartyget, besättningen och Marinen, avslutar Hugo Dahlström.