Försvarsmaktens logistik möjliggör militär rörelsefrihet inom EU

Försvarsmakten fick i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på åtgärder för att uppnå målen i Sveriges nationella plan för militär rörlighet 2024-2026. Ett av dessa mål var att underlätta gränspassage för Nato-allierade och se över administrativa hinder för tullverksamheten. Nu har detta genomdrivits – av FMLOG.

Lastfordon lastar utrustning på färja
Lastfordon lastar utrustning på färja
Lastning inför bemanningen av LNLV, Natos multinationella brigad i Lettland. FMLOG stod för transporten. Foto: Försvarsmakten
Fordon lastar utrustning på färja
Lastning inför bemanningen av Natos multinationella brigad i Lettland. Foto: Försvarsmakten

Under flera års tid har Försvarsmakten skött tullhantering enligt instruktioner från Tullverket. Instruktionerna har i vissa fall försvårat administrativt för Försvarsmakten och våra allierade, menar Linda Vainai, Försvarsmaktens funktionsföreträdare Tull.
– Det råder fri rörlighet för unionsvaror inom EU och även för militär materiel, vilket innebär att dessa varor kan flyttas mellan EU:s medlemsstater utan att tullas. Detta har tidigare inte skötts på ett korrekt sätt.

Linda Vainai, funktionsföreträdare tull
Linda Vainai, Försvarsmaktens funktionsföreträdare Tull. Foto: Jonathan Sseruwagi/Försvarsmakten

Administrativa hinder eliminerade

Efter samverkan med Tullverket råder nu samsyn över hur lagen bör tolkas. Resultatet är att Försvarsmakten och allierade endast behöver hantera tull när gränsöverskridande transporter sker, det vill säga när EU:s yttre gräns passeras. Vid transporter mellan EU-länder krävs ingen tullhantering.
– I maj genomfördes den första operationen utan tullformaliteter mellan Sverige och Finland, helt i linje med lagstiftningen och den efterfrågade sömlösa gränspassagen, säger Vainai.

Möjliggör svenskledd Natobas

I samband med Natos toppmöte i Haag den 24 juni blev det klart att Danmark, Frankrike, Island, Norge och Storbritannien kommer att delta i uppbyggnaden av Natos svenskledda bas i Finland. Detta blir nu möjligt efter att tullhindren tagits bort.

– EU-nationerna (Sverige, Danmark och Frankrike) kan förflytta sina transporter utan tullhantering. Norge, Storbritannien och Island, som inte tillhör EU, behöver endast deklarera sina varor en gång, vid passering av EU:s yttre gräns. När de väl passerat kan de förflytta sina transporter inom EU utan förhinder, säger Vainai och fortsätter.
– Har vi egna förband som rör sig ner till Danmark ska de kunna göra på samma sätt som vi kan göra mellan Boden och Halmstad, utan att behöva deklarera varorna till tullmyndigheterna. Man måste dock fortfarande ta hänsyn till varor som omfattas av restriktioner, t.ex. krigsmateriel, exportkontroll.