Samsyn i markdomänen

Historiskt släktskap, med symbios in i framtiden. Så kan seminariet ”Hemvärnet i omdaning” sammanfattas, där rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede och arméchef Jonny Lindfors medverkade.
– Vi har ett symbiotiskt förhållande. Både armén och Hemvärnet står sig slätt om vi bara fokuserar på oss själva, säger arméchefen.

Hemvärnssoldater under beredskapskontroll hösten 2023 Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede och Arméchef Jonny Lindfors
Rikshemvärnschef Laura Swaan Wrede och arméchef Jonny Lindfors Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Hemvärnet utvecklas hela tiden, började rikshemvärnschefen med att slå fast.

– Medelåldern på de cirka 22 000 hemvärnssoldaterna är bara 44 år, vilket är viktigt att ha i åtanke. Samtidigt är det lika viktigt att vi omhändertar den erfarenhet som finns hos våra äldre hemvärnssoldater, säger Laura Swaan Wrede.

Hon pekade också på att stridskraften nu tillförs ny och modern materiel, till exempel RPAS-system och nya eldhandvapen.

Att Hemvärnet bara skulle verka i Sverige var också ett påstående som rikshemvärnschefen sköt i sank.

– Under snart ett år har instruktörer från Hemvärnet övat ukrainare i grundläggande soldatkunskaper i den brittiskledda utbildningsinsatsen Interflex, med mycket goda resultat och lovord från britterna, säger Laura Swaan Wrede.

Utbildningsinsatsen Interflex var också ett exempel som arméchefen lyfte fram.

– Armén inledde utbildningen hösten 2022, men när vi skulle börja utbilda ukrainska mekaniserade förband, så övertog Hemvärnet Interflex. Där ser jag ett konkret gott exempel på vår symbios, säger Jonny Lindfors.

Han lyfte fram det skadliga i synen och tankesättet att armén och Hemvärnet skulle vara rivaler i samma domän.

– Vi konkurrerar inte utan löser olika uppgifter, på olika platser. Hemvärnets unika styrka är lokalkännedomen och snabbheten, det armén kommer fokusera på är att försvara Sverige och sina allierade mer österut. I en ny Nato-kontext är svenskt territorium det djup av försörjning som en fiende vill slå emot, vilket både vi och Hemvärnet kommer behöva förhålla oss till. Ingen stridskraft eller försvarsgren har ett egenvärde i sig självt, men tillsammans blir vi ett verktyg i att försvara Sverige, säger arméchef Jonny Lindfors.