Besök från Natos minröjningsstyrka

I ett kyligt svenskt aprilväder gör Standing Nato Mine Countermeasures Group 1
(SNMCMG1) sitt första örlogsbesök i Stockholm och Frihamnen sedan Sverige blev allierade. Besöket blir det andra av sitt slag då systerstyrkan SNMG1 gjorde ett besök strax före påsk. Fartygen kommer att ligga förtöjda från fredag den 5 april till efter helgen.

För närvarande ingår sju fartyg från lika många länder i styrkan.
För närvarande ingår sju fartyg från lika många länder i styrkan.
För närvarande ingår sju fartyg från lika många länder i styrkan. Foto: SNMCMG1

SNMCMG1 är en av Natos fyra stående fartygsstyrkor, varav två har minröjning som sin huvuduppgift, och kan omedelbart sättas in vid insatser till sjöss. Tillsammans med svenska allierade marina enheter kommer nu Natos försvar i norra Europa, Östersjön och Västerhavet att stärkas. Örlogsbesöket är ett rutinbesök för att fylla på fartygens förråd och vila besättningen.

Totalt sju fartyg ingår för närvarande i styrkan. Med det tyska flaggskeppet FGS Donau följer även det nederländska fartyget HNLMS Zierikzee, det franska fartyget FS Aigle, ett estländskt fartyg Ugandi, det belgiska fartyget BNS Crocus, samt norska HNoMS Maloy och finska FNS Vahterpaa.

När fartygen ger sig av kommer även det svenska minröjningsfartyget HMS Koster kasta loss med styrkan för en två dagar lång övning med SNMCMG1.
Under de kommande dagarna går det ej att besöka fartygen ombord men önskar du dig en glimt av fartygen går de att se på håll från avspärrningarna vid Frihamnen.