A 9:s nya kontorsmoduler invigda

Den 25 april invigdes Bergslagens artilleriregementes tillfälliga kontorsmoduler vid Harberget i Kristinehamn.
– Det känns historiskt och riktigt, riktigt bra, sa regementschef Lars O Jonsson i sitt tal.

Namnet A 9 avtäcktes och de tillfälliga lokalerna förklarades invigda.
Namnet A 9 avtäcktes och de tillfälliga lokalerna förklarades invigda.
Under ceremonin avtäcktes namnet A 9. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Ställföreträdande arméchef Anders Svensson anlände till invigningsceremonin i en Archer.
Ställföreträdande arméchef Anders Svensson anlände till invigningsceremonin i en Archer. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Ställföreträdande arméchef, Anders Svensson, talade om vikten av samarbete.
Ställföreträdande arméchef, Anders Svensson, betonade vikten av samarbete för att lyckas. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Lars Jonsson står i talarstolen och håller tal.
I sitt tal sa regementschef Lars O Jonsson att det känns historiskt och riktigt, riktigt bra! Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Personal står uppställd på innergården. En archer står på innergården.
Personal från Bergslagens artilleriregemente och personal från Hemvärnet Örebro-Värmlandsgruppen stod uppställda på innergården när Archern anlände till ceremonin. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten
Personal står och lyssnar på tal.
Flytten till de nya kontorsmodulerna vid Harberget har varit efterlängtade och många i personalen har sett fram emot invigningen. Foto: Mathias Eriksson/Försvarsmakten

Planeringen med att etablera de tillfälliga kontorsmodulerna vid Harberget har pågått sedan hösten 2022. Nu är de tillfälliga kontorsmodulerna äntligen invigda under pompa och ståt. Bergslagens artilleriregemente och Hemvärnet Örebro-Värmlandsgruppen (ÖVG) stod uppställda på innergården i väntan på att ceremonin skulle starta.

Invigningsceremonin inleddes med att ställföreträdande arméchef, Anders Svensson, blev transporterad in på innergården av en Archer. Efter introduktionen gick han tillsammans med regementschef, Lars O Jonsson upp till talarstolen.

– I dag är det en stor och viktig dag för A 9, armén, Försvarsmakten och Kristinehamn. I dag inviger vi den första delen i byggnationen av A 9. En viktig del i Försvarsmaktens uppdrag att nyetablera, eller i fallet Kristinehamn återetablera, nya förband. Det stärker uppbyggandet av vår militära förmåga, sa brigadgeneral Svensson.

Samarbete avgörande

Under talet framhävde han samarbetet mellan Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Kristinehamns kommun som avgörande för att lyckas.

– Det ni tillsammans, kommun, näringsliv, Fortifikationsverket och förbandet har gjort och som manifesteras med denna ceremoni i dag är något helt fantastiskt. Här har man jobbat oerhört tätt tillsammans. Det här är inte slutet utan resten av resan återstår. Men att vara på plats där regementet ska uppföras ger handlingskraft och det blir viktigt när vi ska öka vår stridskraft.

När arméchefen var klar klev regementschefen Lars O Jonsson upp i talarstolen.

– Äntligen slår vi ner bopålarna på riktigt här i vår tillfälliga gruppering precis vid infarten in på det slutliga regementsområdet Harberget. Det känns historiskt och riktigt, riktigt bra! I första hand är det A 9 som står i fokus och manifesteras. Men dagens milstolpe utgör också ett startskott och en inledning för byggandet och etableringen av Kristinehamn som garnison.

När talen var klara gick ställföreträdande arméchefen och regementschefen fram och symboliskt avtäckte namnet A 9 på väggen och förklarade A 9:s etablering på Harberget invigt.

Hemvärnet flyttar in

I samband med etableringen på Harberget flyttar Hemvärnet Örebro-Värmlandsgruppen in i nya lokaler.

– Vi har sett en stor ökning i söktryck till hemvärnet den senaste tiden. Inriktningen sedan 2016 är att Hemvärnet Örebro-Värmlandsgruppen ska flytta från Örebro. Etableringen i Kristinehamn skapar på lång sikt ännu bättre förutsättningar att träna och utbilda hemvärnsförbanden samt stödjs de frivilliga försvarsorganisationerna i Örebro och Värmland, säger Nils Carlsson, chef för ÖVG.

Lång process

Bland de närvarande vid invigningen fanns representanter från Fortifikationsverket och Kristinehamns kommun. Anders Ölmhult, vice ordförande i kommunstyrelsen konstaterade:

– Vi är oerhört glada. Det har varit en lång process och sånt tar alltid tid. Från politiskt håll har vi arbetat hårt för att det här ska bli verklighet, säger han.