Lyckat artilleriexperiment

Under slutfasen av Nordic Response 24 genomfördes övningen Artic Strike, ett live fire-experiment inom ramen för bekämpningskedjan. Det svenska bidraget var en artilleristridsgrupp ur A 8 samt personal från Artilleriets stridsskola, ArtSS och Försvarets materielverk, FMV.

Förväntansfulla åskådare Foto: Försvarsmakten Norge
Archer under gruppering Foto: Försvarsmakten Norge
Nedslag på rätt plats Foto: Försvarsmakten Norge
Delar av sensorkedjan Foto: Försvarsmakten Norge

För första gången någonsin har svenskt artilleri genomfört en skarpskjutning som allierad i Nato. Att detta också skedde i ett annat Natoland med en norsk sensor, ger en extra dimension till det elddopet. På plats i nordligaste Norge var arméchef Jonny Lindfors.

– Vi har sett ett antal experiment med nya teknologier i en bekämpningskedja, genomförda i subarktisk miljö. Bland annat har svärmar av Unmanned Arial Vehicles (UAV) och Unmanned Ground Vehicles (UGV), nyttjats som sensorer för att identifiera mål. Vi måste jobba på ett annat sätt än tidigare: snabbare, smartare och mer innovativt och nyttja de begränsade resurser vi har bättre. Och vi måste bli bättre på att jobba tillsammans med våra allierade i Nato kring detta, säger han.

Övningen prövade gemensam förmåga till bekämpning, där Artillery Systems Cooperation Activities (ASCA) tillämpas i delar av bekämpningskedjan. ASCA är en internationell standard för indirekt bekämpning. Det är en standard som armén planerar att implementera i ledningssystemet under kommande år.

– Om vi inom alliansen ska kunna nyttja varandras sensorer och verkanssystem så är det viktigt att skapa en sömlös överföring av måldata. Denna typ av experiment är centrala för att uppnå detta, säger artilleriinspektör Stephan Sjöberg.

Sedan många år har ett stort behov av långräckviddig markmålsbekämpning identifierats.

– Nu har vi etablerat divisionsförmågan inom armén. I divisionens strid blir detta särskilt tydligt då långräckviddig markmålsbekämpning skapar förutsättningar för att decimera en fiende innan brigaderna möter honom, säger divisionschefen Rickard Johansson.

Kriget i Ukraina har aktualiserat behovet av snabb teknik- och taktikanpassning mot fienden. Dessutom är utvecklingen av kommersiella produkter ledande inom flera segment.

– Det skapar utmaningar för oss som lite traditionellt haft ett annat förhållningssätt till utveckling med gott om tid till förfogande. Denna nya verklighet aktualiserar behovet av demonstrationer där goda idéer kan prövas i olika sammanhang. Norrmännen har visat hur långt man kan komma med vilja, pragmatiskt förhållningsätt och myndighetsöverskridande samarbete, säger Andreas Ziegenfeldt, arméns utvecklingschef, som får medhåll av arméchefen.

– Om vi vill uppnå ett högt tempo i förmågebyggandet med nya teknologier, krävs ett pragmatiskt och integrerat myndighetssamarbete, men också tillsammans med industrin samt universitet och högskolor. Ibland måste vi acceptera att någon annan redan funnit lösningar och införa dessa när så är tillämpligt, säger Jonny Lindfors.