Nu startar bygget av framtidens luftvärn

Nyligen togs det första spadtaget för den nya utbildningshallen för luftvärnssystem 103/Patriot på Luftvärnsregementet (Lv 6) i Halmstad. Hallen ska bli hela 24 000 kvadratmeter stor och placeras vid Galgberget, mellan regementsområdet och flottiljområdet på Halmstads garnison.

 första spadtaget
 första spadtaget
Fortifikationsverkets förvaltare Jan-Erik Bergendahl tog första spadtaget tillsammans med Försvarsmaktens Jan Ohlson och Niklas Sparw, divisionschef NCC. Foto: Försvarsmakten
Bulldozer
Byggnaden beräknas vara klar första kvartalet 2026 och uppdraget utförs av NCC Foto: Försvarsmakten

Projektet består av bland annat av utbildningshallar, materielunderhållshall, specialsalar för teori- och simulatorutbildning, lektionssalar, samlingssal, kontor, omklädningsrum, teknikutrymmen, dagvattenhantering, rangerytor, vägar samt staket med grindar. Allt för att Luftvärnsregementet (Lv 6) ska få moderna och hållbara lokaler anpassade för utbildning i luftvärnssystemet 103/Patriot.

förvaltare Jan-Erik Bergendahl visar hur en av byggnadens entréer kommer att se ut.
Fortifikationsverkets förvaltare Jan-Erik Bergendahl och Jan Ohlson , tillförordnad chef på Lv 6 visar hur en av byggnadens entréer kommer att se ut. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

– Den här hallen är till för att öka förmågan inom luftvärnet och vi ser verkligen fram emot att få en ändamålsenlig lokal till vår personal och materiel, säger den tillförordnade regementschefen Jan Ohlson.

Byggnaden beräknas vara klar första kvartalet 2026 och uppdraget utförs av NCC. Investeringen som godkändes av regeringen i maj 2022 är på 1,3 miljarder kronor.