Personal från Irak åter på svensk mark

Försvarsmaktens personal som deltagit i en utbildningsinsats i Irak är nu åter hemma i Sverige. Under onsdagskvällen landade de på Uppsala flygplats tillhörande Luftstridsskolan.

Personal går av flygplan på flygplats.
Personal går av flygplan på flygplats.
Personalen anlände under onsdagskvällen och hälsades välkomna hem av operationschefen vid arméstaben, Rickard Johansson. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Rickard Johansson, operationschef vid arméstaben, håller tal inför styrkan
Rickard Johansson, operationschef vid arméstaben, höll ett tal inför styrkan så fort de anlänt till Uppsala. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Ett 30-tal personer landade under onsdagen med ett transportplan av typen TP 84 Hercules vid Uppsala flygplats. Personerna ingår i den svenska styrka som tillsammans med sina brittiska kollegor haft ett utbildningsuppdrag i Irak.

Med anledning av Coronaviruset har efterfrågan på utbildning från de svensk-brittiska enheterna minskat och insatsen pausats. Under fredagen förra veckan fattade chefen för Försvarsmaktens insatsstab beslut om att likt Storbritannien kalla hem styrkorna. Efter en kort mellanlandning i Storbritannien lyfte de sedan mot Sverige och Uppsala.

– Det är klart att det tar emot att temporärt avbryta en insats, men med tanke på det läge vi befinner oss i så är det bara att gilla läget. Just nu gläds jag över att vi har alla samlade och att alla mår bra, säger den nyss hemkomna kontingentschefen.

Inriktningen är i dagsläget att utbildningsinsatsen ska återupptas någon gång i maj. Eftersom insatsen bara pausats kommer personalen under tiden att träna och upprätthålla kompetenserna på hemmaplan.