Ett steg närmare nästa försvarsbeslut

Försvarsmaktens militära råd inför nästa försvarsbeslut står fast. Det visar myndighetens budgetunderlag för 2021 som är inlämnat till regeringen.

Stridsfordon 90 på väg
Stridsfordon 90 på väg
Försvarsmakten är på väg mot en starkare försvarsförmåga. Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Budgetunderlaget 2021 är en fördjupad plan för de år som nästa försvarsbeslut kommer att omfatta. Underlaget innehåller bland annat krigsorganisationens utveckling, materielanskaffning och finansiering av planerad verksamhet inom den ekonomiska ram som regeringen anvisat.
– Vi är trygga i det militära råd som vi gav i november förra året till regeringen efter att ha analyserat försvarsberedningens rapporter. Budgetunderlaget bekräftar våra förslag till prioriteringar. De är realistiska, finansierade och balanserade ur ett helhetsperspektiv för att ge största möjliga försvarskraft, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Försvarsmaktens råd leder till betydande steg i förmågeutvecklingen till år 2025 där nuvarande obalanser i organisationen minskar och krigsförbandens uthållighet ökar inom armén, marinen och flygvapnet. Därefter bedöms förmågan ta ytterligare kliv varje år till 2030.
– Stark försvarsförmåga ökar säkerheten i vårt närområde och bygger trygghet för Sverige i en osäker omvärld, säger Micael Bydén.

Initialt ligger Försvarsmaktens fokus på att bland annat möjliggöra tillräcklig volym av heltidsanställda soldater och sjömän, civilanställda och officerare, samtidigt som trycket i verksamheten måste balanseras mot ekonomin.
– Vi har haft ett nära samarbete med andra myndigheter i planeringsarbetet vi nu genomfört. Det är viktigt att det samarbetet fortsätter och att myndigheterna går i takt framöver för att kunna leverera ökad försvarsförmåga, säger Micael Bydén.

Försvarsmakten avvaktar nu den fortsatt politiska beslutsprocessen och sannolikt kommer myndigheten under våren att få ett uppdrag om att lämna in ett kompletterande budgetunderlag.