Nya specialinstruktörer i CBRN

Dagens försvarsmakt är fylld av specialister som med djupt kunnande bidrar till den bild av professionalism som Försvarsmakten har idag. Under senare delen av september månad har Skyddscentrum i Umeå genomfört den återkommande utbildningen till specialinstruktör inom CBRN. En utbildning som syftar till att ge effekt vid förbanden i resten av Sverige

Skjutning med full skyddsutrustning. Den som provar får lära sig att det är långt ifrån lätt att dessutom träffa som man vill. Foto: Lillemor Sandström/Försvarsmakten
Christian Breton redovisar ”R-övning” för kamraterna. Nu väntar verksamheten vid hemförbanden på fräscha specialinstruktörer som kommer att kunna bidra till en ökad förmåga inom CBRN-området.
Christian Breton redovisar . Nu väntar verksamheten vid hemförbanden på fräscha specialinstruktörer som kommer att kunna bidra till en ökad förmåga inom CBRN-området. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
”Synpunkter från eleverna på årets kurs kommer vi att inarbeta så att nästa kurs blir ännu bättre.” Detta konstaterade Peter Nilsson när han sammanfattade intrycken från den nyss genomförda kursen.
”Synpunkter från eleverna på årets kurs kommer vi att inarbeta så att nästa kurs blir ännu bättre.” Detta konstaterade Peter Nilsson när han sammanfattade intrycken från den nyss genomförda kursen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Kapten Lillemor Sandström är tillförordnad chef för CBRN-skolan vid SkyddC i Umeå. Hon berättar om ett ämne och en utbildning som är både spännande och utmanande.

Höstens specialinstruktörskurs CBRN (SPIK) började den 16 september. I kursen ingick 13 elever med inslag både från såväl vår egen försvarsmakts som Tullverket och det finska försvaret. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper kring naturvetenskapen som omgärdar varje bokstav inom ämnet, kunna planera utbildning och träning samt att få behörighet att vid sina hemförband kunna öva med skarpa ämnen.

Peter Nilsson är chef för kursen vid SkyddC:s CBRN-skola. Han är mycket positiv när han tänker igenom de tre gångna veckorna.

– Årets kurs har som alltid varit spännande, säger han och fortsätter. Bland annat för att SkyddC:s experter har deltagit i undervisningen på den här kursen på ett sätt som de inte har gjort tidigare. Det har varit riktigt bra!