Hemvärnet på frammarsch

Om fyra år kommer Hemvärnet att stå för nästan halva insatsförsvaret. Och nu lägger Försvarsmakten i en högre växel för att rekrytera. Intresset är rekordstort, hittills är antalet ansökningar dubbelt så många som får plats på den nya tremånadersutbildningen.

Hemvärnet har lagt i en högre växel och är definitivt på frammarsch. Just nu deltar över 200 hemvärnssoldater i Cold Response i Nordnorge. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Josefin Bennet, hemvärnssoldat från Skellefteå, upprättar samband inför ett eldöverfall.
Josefin Bennet, hemvärnssoldat från Skellefteå, upprättar samband inför ett eldöverfall. Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten
Soldater ur Västerbottensgruppens insatspluton förbereder ett eldöverfall
Soldater ur Västerbottensgruppens insatspluton förbereder ett eldöverfall Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten
Peter Lindgren i samtal med rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.
Peter Lindgren i samtal med rikshemvärnschefen Roland Ekenberg. Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten
Josefin Bennet, hemvärnssoldat från Skellefteå, upprättar samband inför ett eldöverfall. Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten
Soldater ur Västerbottensgruppens insatspluton förbereder ett eldöverfall Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten
Peter Lindgren i samtal med rikshemvärnschefen Roland Ekenberg. Foto: Jonas Fröberg/Försvarsmakten

Hemvärnet är inne i en stark förändring. Om fyra år kommer 22 000 hemvärnssoldater att stå för 46 procent av hela insatsförsvaret som då totalt ska ha cirka 48 000 soldater.
Just nu övar ett insatskompani med 209 soldater från Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten i Cold Response. De har åkt dit av två anledningar. Dels har de redan ett nära samarbete med norska hemvärnet och dels får de möjligheter att samöva på kompaninivå.

Normalt löser Hemvärnet många uppgifter som stöd till samhället. De hjälper till vid översvämningar, ingår i skallgångskedjor eller bevakar örlogsbesök. Bara under 2008 gjorde Hemvärnet 77 700 timmar i samhällstjänst. Men här får de lösa tyngre stridsuppgifter som eldöverfall och fördröjning av fienden.

Ungt och modernt

Alla som tror att hemvärnssoldater fortfarande är män i övre medelåldern får tänka om.
I dag är medelåldern 38 år och ungefär 15 procent är kvinnor. En enorm skillnad jämfört med för 13 år sedan då medelåldern var 57 år.
Soldaterna grupperar för ett eldöverfall och på bandvagnens tak finns en kulspruta. De har modern utrustning med uniform modell 90, stridsvästar och den nya stridshjälmen.
Skyttesoldaten Josefin Bennet hoppar smidigt ur en bandvagn som står uppkörd på en snövall och sätter på sig sin radioutrustning på ryggen.
– Det är jättekul att få öva ihop med andra nationer i ett större sammanhang, säger hon.

Ambassadörer

Rikshemvärnschefen, brigadgeneral Roland Ekenberg, besöker Josefin Bennet och de andra hemvärnssoldaterna under övningen i Norge.
Han säger att det känns helt nödvändigt att vara ute och besöka soldaterna på övningen.
– Jag vill få intryck om uthållighet och utrustning och förmågan att lösa uppgifterna. Men minst lika viktigt är att visa uppskattning mot alla frivilliga som gör en insats.

Sverige får nu ett mindre försvar med anställda soldater. Och Roland Ekenberg menar att hemvärnssoldaterna då blir allt viktigare.
– Hemvärnet finns i nästan alla kommuner och jag tror att det är viktigt att det finns en militär närvaro ute i samhället, också i betydelsen att de här kvinnorna och männen har vanliga jobb och är viktiga ambassadörer för hela Försvarsmakten. 

Hittills har Hemvärnet starkt föryngrat sig utan egentlig marknadsföring. Men nu lägger man i en högre växel. Under året kommer en tre månader lång så kallad grundläggande militärutbildning, GMU, att genomföras med soldater som sökt den med ambitionen att skriva på ett avtal med Hemvärnet därefter. Något som hittills blivit en succé. Hittills har 3 600 intresseanmälningar lett till 1400 ansökningar till de 588 platserna.