Säkert dopp i isvaken

Efter snart fyra veckor som aspiranter var det dags för den kyligaste delen i deras grundläggande soldatutbildning, isvaksbadet. Kompanivis samlades vinterbadarna på stranden vid Stora Skärsjön och en efter en blev de framkallade till den uppsågade vaken ett femtiotal meter ut i sjön.

Therese Malakow kämpar sig upp ur vaken. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Uppsluppet men också lite spänt i väntan på doppet.
Uppsluppet men också lite spänt i väntan på doppet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Sjuksköterska Marie Hansén håller ett vakande öga.
Sjuksköterska Marie Hansén håller ett vakande öga. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Viola Lundberg gör årets baddebut.
Viola Lundberg gör årets baddebut. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Uppsluppet men också lite spänt i väntan på doppet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Sjuksköterska Marie Hansén håller ett vakande öga. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Viola Lundberg gör årets baddebut. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Det var en uppsluppen stämning på stranden bland aspiranterna som väntade på att få hoppa i sjön. Men man kunde också ana en lite spänd förväntan på hur de skulle reagera i det iskalla vattnet.

Iklädd träningskläder förstärkta med underställ, handskar och kängor lämnar Viola Lundberg sina kamrater på stranden och ställer sig vid vaken.

Ett vakande öga

Som alltid när det genomförs en övning med någon typ av riskmoment följer en kompanisjuksköterska med. Det kan vara allt från skarpskjutningar eller marscher till som idag, ett isvaksbad. Denna gång var det Marie Hansén som var i sjukvårdsberedskap och höll ett vakande öga på aspiranterna om något skulle hända trots alla säkerhetslinor, flytvästar och isdubbar. Det hade också satts upp ett värmetält.
– Det händer väldigt få incidenter vid isvaksövningarna, försäkrar hon.
– Och det som händer har oftast inget med kylan att göra, fyller övningsledaren kapten Mogens Berger i. Det handlar mest om att folk halkar och slår sig på isen. Det är därför de inte får springa tillbaka efter isvaksbadet.

Dopp i isvattnet

– Kapten! Jag anhåller om att få gå i vaken, ropar Viola Lundberg.
– Anhållan beviljad!
Med ett bestämt steg rakt ner i vaken försvinner hon under i det svarta vattnet en stund.
– Kapten! Jag anhåller om att få stiga upp!
Rösten hackar lite, men är klar och tydlig.
Det kan tyckas väl tufft att till och med när man befinner sig i en isvak behöva be om lov att få stiga ur vattnet, men det görs av en anledning. Det är först när man har fått kontroll över kroppen och situationen som man kan tala utan att staka sig för mycket.

Efter att ha gjort upp en eld och bytt om till torra kläder förklarar Viola Lundberg känslan.
– Det var obeskrivligt kallt i vattnet. Det kallaste jag någonsin varit med om, men när man väl kom upp ur vattnet var det faktiskt ganska lugnt. Att göra upp eld efteråt var inte heller några problem. Så nu känns det bara bra! Men eftersom jag inte visste hur det skulle vara, försökte jag att inte tänka så mycket innan.

Germund Brånsgård berättade att han hade testat på isvaksbad tidigare.
– Det gäller bara att ta det lugnt och vara avslappnad. Sen är det viktigt att torka av sig ordentligt och få på torra kläder snabbt, då är det inga problem. Det är faktiskt riktigt uppfriskande, säger han övertygande och Therese Malakow håller med.
– Jag trodde nästan det skulle göra ont, men det var inte så farligt. Det var helt ok!

Fotnot: Aspirantutbildningen är en väg in till officersyrket för dem som inte gjort värnplikten. Utbildningen genomförs för första gången.