Soldat på prov

Under ett soldatprov testas soldaternas uthållighet, orienterings- och skjutförmåga. Med karta, kompass och personlig utrustning på cirka 25 kilo skickades de 25 beredskapssoldaterna ut i skogen. Dryga tre mil på 17 timmar utan mat är tufft. – Jag ville ge upp, säger Joel Mårtensson, värnpliktig vid beredskapsplutonen.

Joel Mårtensson med beviset, en litet märke som fästs på uniformen, på att han klarat soldatprovet med godkänt resultat. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Oscar Zidén och Joel Mårtensson är nu godkända att ingå i den skarpa insatstjänsten.
Oscar Zidén och Joel Mårtensson är nu godkända att ingå i den skarpa insatstjänsten. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Oscar Zidén (med karta) diskuterar vägval under den cirka tre mil långa orienteringen.
Oscar Zidén (med karta) diskuterar vägval under den cirka tre mil långa orienteringen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Oscar Zidén och Joel Mårtensson är nu godkända att ingå i den skarpa insatstjänsten. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Oscar Zidén (med karta) diskuterar vägval under den cirka tre mil långa orienteringen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

I minus 11 grader, nyfallen snö och månsken anlände första gruppen till en punkt som soldaterna skulle passera under orienteringsmomentet. En tredjedel av sträckan var avklarad och humöret var på topp när de tog en paus för lite vila och vätska. Minusgraderna gjorde att vattnet i flaskan hade frusit till is.
– Sätt vattenflaskan under jackan så slipper du knacka ut is. Du sparar på energi också, säger instruktör Anders Norberg.

Moment efter vägen

Pausen var inte mer än fem minuter. Gruppen peppade varandra och fortsatte mot nästa punkt. Där de skulle ta på sig skyddsmask och fortsätta orientera i terrängen till nästa stopp, en sträcka på cirka två kilometer. När de kom till kontrollstationen fick de ta av skyddsmasken och genomföra ett moment där gruppen skulle samla poäng i handgranatskastning, som genomfördes med atrapp. Med månens ljus och två korslagda lysstavar kastade de ”granaterna” mot poängcirklarna.

Här började klagomålen komma. Inte att det var kallt utan det var bland annat skavsår och knän som började ge sig till känna.
– Jag fick skavsår tidigt, men det är bara att bita ihop. Soldatprov skall göra ont, säger värnpliktige Oscar Zidén.

Pigga soldater

När soldaterna kom till slutpunkten var de fortfarande lite för pigga enligt instruktörerna. Det gjorde att soldaterna skickades ut på en extra sträcka för att nå målet med provet. När orken tryter och hungern kommer uppstår det slitningar i gruppen.
– Det är viktigt med självkännedom hur du som person uppträder i grupp vid extrema förhållanden. Det är inte individen som skall klara utmaningen, det är gruppen, säger Anders Norberg.

Skön känsla trots lite sömn

Natten blev lång. Vid tre tiden fick de lägga sig i sin puppa, ett slags enmanstält/sovsäck, för att försöka sova. Joel Mårtensson håller med om att det blev lite sömn.
– Max en timmes sömn, säger han.
– Jag sov ingenting. Jag var dagelev och ville ha koll på allt, säger Oscar Zidén.

Soldaterna premierades

Kompanichefen genomförde en ceremoni där soldaterna tilldelades soldatprovsmärket och utbildningstecknet insatsbågen efter att de genomfört soldatprov och befattningsutbildning med godkända resultat.
– Soldatprovet har ni genomfört på ett mycket bra sätt enligt gällande statuter. Ni är nu certifierade att påbörja den skarpa insatsen och ni är ett mycket viktigt instrument i vår vardag. Bär utbildningstecknet med värdighet och extrem stolthet, säger ställföreträdande kompanichefen Ulrik Danielsson till soldaterna vid ceremonin.

Känslan av att ha klarat soldatprovet är det bästa enligt Oscar. Att ge upp var inte aktuellt för Joel. Bra befäl som peppade och hans egen vilja gjorde att han klarade provet.
– Det kändes underbart. Jag har aldrig haft en sån skön känsla i mitt liv, säger han.