Artister med uppdrag att roa

Ett blont yrväder till sångerska. En keyboardist som trollar fram ljud. En basist som mullrar som åska. En barfotatrummis och en gitarrist som spelar så att fingrarna borde blöda – vad blir det? Jo, fältartistgruppen Girls in Green som underhåller svenska soldater i en vecka.

Basisten Maja Stenram visar prov på basmuller såväl från rösten som instrumentet inför soldaterna på Muddy Mess. Foto: Hannah Larsson
Ståuppkomikern Martin Soneby roade.
Ståuppkomikern Martin Soneby roade. Foto: Hannah Larsson

Basisten Maja Stenram springer på stället. Publiken jublar. Sångerskan och fältregissören Mia Löfgren langar fram micken åt publiken att fylla i refrängen till Rihannas hitlåt Umbrella. Trots att Linda Gustafsson har kört ett tredje trumsolo, hörs ropen ”Omstart! Omstart!”. Sällan har stämningen på Muddy Mess varit högre som när fältartistbandet med full kraft drabbar Camp Victoria.

Fältartistveckan innebär ett välkommet avbrott i arbetet på den svenska kontingenten – det är något som bandet märker av.
– En artist kan inte ha bättre publik än den här, vi känner oss så uppskattade, konstaterar fältregissören Mia Löfgren.

Hon är en av de åtta ledare i Försvarets Fältartister som har i uppdrag att sätta ihop ett band som ska ner och underhålla svenska soldater i fredsbevarande insats. Med sig har de även ståuppkomikern Martin Soneby.

Första "tjejbandet"
För första gången under föreningens historia blev det ett renodlat ”tjejband” – Girls in Green – som utöver Mia Löfgren består av Carina Nilsson på keyboard, Maja Stenram på bas, Helene Norrman på gitarr, trummisen Linda Gustafsson samt ljud- och ljusteknikern Tomas Boström.

– Fast just begreppet ”tjejband” har man hatkärlek till, värjer sig Carina Nilsson. Vi får ju möjligheten att spela för att vi är kvalitativa musiker.
Några särskilda scenkläder har inte fältartisterna, det är uniform m/90 som gäller. Lite annorlunda från vad musikerna är vana vid.
– Alla har ju en scenstil som man känner sig hemma i och är en del av identiteten. Fast å andra sidan är det rätt skönt att gå klädd så här, tycker Carina Nilsson.

Musikerna i bandet spelar i olika konstellationer hemma i Sverige och det var under en gemensam spelning som Mia Löfgren fick idén att sätta samman ett kvinnligt fältartistband.
– Det visade sig att flera i bandet var fältartister och jag tänkte: ”Jag bara måste få med dem”, berättar hon.

Gammalt koncept
Konceptet med fältartister som underhåller förband i utlandstjänst är gammalt. Under beredskapstiden sjöng Alice Babs, Ulla Billqvist och Lennie Norman svenska örhängen på lastbilsflak och i flygplanshangarer. Amerikanska soldater fick påhälsning av Marilyn Monroe och Elvis Presley. Behovet av underhållning minskar inte bara för att man befinner sig i ett krigshärjat land.
– Hemma i Sverige är man bortskämd med underhållning och liveband, tror Mia Löfgren.
– Här blir det en stor grej med musiker på scen som spelar låtar som publiken känner igen. Det blir underhållning – det är det som är grejen, förklarar trummisen Linda Gustafsson.
– Livemusik är en helt annan grej än bakgrundsmusik i baren, ett uppträdande ger mer än enbart hörselintryck.

Pirrig premiär
Fyra spelningar på en vecka är ett tufft schema. Premiärkonserten på den internationella campen HQ KFOR på tisdagkvällen innebar lite magpirr.
– Det är skönt att ha första spelningen gjord, medger Helene Norrman.
– Allt kan bara bli bättre efter den, säger Linda Gustafsson.

För ståuppkomikern Martin Soneby innebar den internationella publiken med tyska, irländska, amerikanska, lettiska, spanska, norska och några nationaliteter till, en stor utmaning.
– Jag hade inte förberett något på engelska och så tog det ungefär 28 sekunder tills jag lyckats dra första skämtet om andra världskriget...

Till andra ståuppshowen på svenska huvudcampens mäss, hade Martin Soneby snappat upp små anekdoter om förbandets personligheter som han drog under stora skratt- och applådsalvor.

Hänger med soldaterna
Fältartisterna har fått möjlighet att följa med skyttekompaniet på patrull.
– Vi var ute med första pluton och jag fick följa med in på sjukhuset och se hur det var. Soldaterna pratade med personalen och det var roligt att se att vi svenskar blir så bra bemötta. Alla vinkar och är glada, intygar Mia Löfgren.

Uppdraget att underhålla KS17 är hennes femte som fältartist. Girls in Green repade ihop sig tre dagar veckan innan avfärd till Kosovo och ryckte in på förbandets hemregemente Livgardet. Väl på plats nere i Kosovo, är bandet inställt på rock och röj – liksom alla soldater.

– Vi bjuder på skratt och glädje vilket piggar upp. Musik och glädje kan hela många och det är inte för inte jag brukar kalla oss själavårdare, menar Mia Löfgren.

Fakta Fältartisterna
Försvarets Fältartister är den förening som samlar 650 professionella musiker och underhållare, vilket är unikt för Sverige. Runt hälften av medlemmarna har varit ute som fältartister på fredsbevarande uppdrag.
Föreningen bildades 1953 och utbildar idag fältartister vilka i grunden är professionella yrkesmusiker, inför utlandstjänstgöring. Inte bara sångare och musiker ingår i Försvarets Fältartister, utan även skådespelare och ståuppkomiker.
För KS17 innebär fältartistveckan fyra konserter på de tre camper där svenska soldater bor.