Försvarsmaktens tekniska skola är ett av de största förbanden i Försvarsmakten. Vi har cirka 1 450 medarbetare som är lokaliserade på 27 orter över hela Sverige. Vår verksamhet vilar på fyra ben och dessa är; utveckling, utbildning, produktion och insats.


FMTS gör tekniken tillgänglig och vi stödjer Försvarsmakten med teknisk tjänst i fred, kris och krig. Alla försvarsgrenar - armén, marinen och flygvapnet finns representerade vid förbandet. Vår verksamhet vilar på fyra ben; utveckling – medverka i utveckling av teknisk tjänst, utbildning - leverera utbildning till/av officerare, soldater och civila inom teknisk tjänst, produktion – materielunderhållsproduktion och besiktning samt insats - producera och träna FMTS krigsförband.

Utveckling

FMTS är en utvecklingsaktör för teknisk tjänst men också den organisation som utgör kompetenscentrum för den tekniska tjänsten i Försvarsmakten. Vår målsättning är att bidra till att funktionskedjor för teknisk tjänst i Försvarsmakten är i balans avseende materiel, organisation, personal, publikationer och stödsystem. Detta uppnås genom aktiv samverkan och dialog med uppdragsgivare och övriga aktörer, att ha koll på läget/att följa läget, bedriva en effektiv produktion samt agera professionellt. Vi har också funktionsansvar för teknisk tjänst inom Försvarsmakten, vilket innebär att följa utvecklingen på teknikområdet, förutse kommande behov och föreslå förändringar och förbättringar.

Utbildning

Vi bedriver utbildning i teknisk tjänst inom samtliga stridskrafter. Förbandet ska ha ett naturligt förhållningssätt till den militära professionen vilken ska genomsyra all verksamhet. Vi strävar efter att leverera utbildningar i rätt tid och med rätt kvalitet för att tillgodose Försvarsmaktens behov.

Här finns utbildning i grundläggande teknik, såväl praktik som teori i allt från svetsning, lödning och ellära till datorkommunikation, hydraulik, avionik, reglerteknik och jet- och kolv- motorlära. Den tekniska utbildningen sker på alla nivåer, från befattningsutbildning av soldater, systemtekniker och mekaniker till avancerad teknisk utbildning inom en rad olika områden. Vi ansvarar också för den tekniska utbildning som genomförs vid andra förband, skolor eller centra i Försvarsmakten.

Produktion

Våra verkstäder är en kompetensorganisation som tillhandahåller teknisk tjänst samt utformar och tillhandahåller försvarslogistik som en del av svenska försvaret. Tjänsteområdena är materielunderhåll, systemstöd (även utomlands), kundmottagning, garnisonslager, tillverkning, demontering/skrotning, verkstadsstöd landet (VSL) och andra verkstadstjänster.

Vi genomför även besiktning av Försvarsmaktens alla markgående fordon. Kravbilden är den samma som Transportstyrelsen ställer vid besiktning av civila fordon. Skillnaden är att vi också ska tillse att fordonen håller i minst ett år efter besiktning samt att övriga system utöver trafiksäkerhet besiktigas. 

Insats

1.Operativa logistikbataljon är FMTS krigsförband och är därmed en del av Försvarsmaktens nationella och internationella insatsförmåga. Uppgiften är att stödja andra förband med logistik, främst inom transporttjänst och förnödenhetsförsörjning, samt med tekniskt stöd, reparationer och underhåll av Försvarsmaktens markbundna materiel.

Notiser Från Försvarsmaktens tekniska skola

Flexibla leverantörer hemma igen
12 maj202515:13

Nu är slutövningen för FMTS värnpliktiga avklarad. Under övningen sattes de på prov med olika utmaningar och några lastbilsekipage spenderade över 300 hundra mil på vägarna.

Lastning av förnödenheter.
1. Operativa logistikbataljonen lastar förnödenheter under slutövningen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Flygvapnets basfunktionsövning (BFÖ 25) var 1. Operativa logistikbataljonens slutövning för de inneliggande värnpliktiga vid FMTS. Bataljonen är en försvarsmaktsgemensam resurs för operativa transporter. Vid förra årets slutövning stöddes Marinen, medan de i år gav stöd till Flygvapnet. 
– Det är för denna övning vi tränat och utbildats i nio månader, säger värnpliktige transportgruppchefen Dahl.

Ödmjuka och flexibla

Trots att det är slutövning, finns det alltid mer att lära. De värnpliktiga har fått samarbeta med flera olika förband, de har hamnat i nya situationer i trafiken, de får uppgifter att transportera andra typer av gods än de gjort tidigare - gods som måste lastas och lastsäkras på rätt sätt. 

– Det dyker hela tiden upp nya utmaningar och komplikationer, men det känns som att vi reder ut allt ändå, säger värnpliktig Fredriksson.
– Jag tycker att de har visat sig vara flexibla och ödmjuka inför uppgifterna, och har samtidigt växt med dem, berömmer förbandsinstruktör Högfeldt.

Efter att ha transporterat robotar och robotvagnar åt F 17 fick transportpluton order om att köra mot Göteborg. Där skulle de hämta upp materiel som behövdes till årets sjukvårdsövning som ska genomföras i Västervik. 1. Operativa logistikbataljonen tog på sig en del av transportuppgiften och bytte övning för ett par dagar. 

Metodförsök med mersmak

1. Operativa logistikbataljonen kan vara ett väldigt utspritt förband, vilket innebär en utmaning för bataljonsstaben att leda förbandet. Men under slutövningen pågår ett metodförsök kallat LogX. Förenklat kan bataljonsstaben dela transportordrar och de planerade marschvägarna till transportplutonerna, som i sin tur rapporterar tillbaka var de befinner sig, om de blivit försenade eller inte fick plats med allt som det var tänkt. Detta sker genom appar i en krypterad mobiltelefon, kallad robotmobil.

Fredrik Hagstedt gör värnplikten som transportgruppchef och tycker att systemet är smidigt att använda.
– Det är användarvänligt och man listar snabbt ut hur det ska användas, och allt blir också tydligare. Till exempel hittar jag transportorderna som de är, istället för att jag ska skriva ner ordern på papper eller försöka ha den i huvudet, berättar Hagstedt.

Bataljonchefen sammanfattar

Överstelöjtnant Mattias Elfström, chef för 1. Operativa logistikbataljonen, var mycket nöjd med hur hans förband stöttat både Flygvapnet och Försvarsmedicincentrum under övningen.
– Våra soldater och befäl har uppvisat en hög utbildningsståndpunkt och hög motivation!

Gamla nyheter gav nya idéer
3 mars202512:51

Mellandelen av Hangar 82 på Flottiljområdet i Halmstad håller på att ersättas av en ny, modern och anpassad byggnad. I slutet av förra året började rivningen av byggnaden med en sanering och återvinning. När golvet på andra våningen togs bort visade det sig att sand använts som isolering mellan våningarna. Bland mängderna med sand hittades en mycket väl bevarad tidning: tidningen Halland, daterad den 19 mars 1945.

Anders Olsson, Morgan Sundén och Michael Ahlgren.
Anders Olsson med Hallandsposten från dagen då rivningen av byggnaden påbörjades, Morgan Sundén med tidningen Halland från 19 mars 1945, och Michael Ahlgren. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Företaget DACO hade anlitats för det initiala rivnings- och saneringsarbetet. Den som lyfte på golvplankorna och hittade tidningen var Viktor Sundén, son till Morgan Sundén som innan rivningsarbetet arbetade i byggnaden.
– Viktor ringde mig och berättade att de hittat en gammal tidning och undrade om vi ville ha den, förklarar Morgan. Och det ville vi såklart!

Tidningen Halland gavs ut från 1876 till 1954 och var en konservativ tidning med Halmstad som utgivningsort.

Den gamla tidningen fick Anders Olsson på Teknikavdelningen, Michael Ahlgren och Morgan Sundén från Luftsystemavdelningen att börja fundera.
– Fyndet har gjort att vi börjat planera att placera en egen tidskapsel i den nya byggnaden, berättar Anders Olsson. Men exakt vad som ska finnas med i den, och hur vi ska bädda in den i byggnaden spånar vi vidare på. Fast en tidning ska naturligtvis finnas med.

De tre har också djupdykt i byggnadens och områdets historia.
– Det har hänt en hel del i den gamla byggnaden, säger Michael Ahlgren.
– Och det är kul att kunna knyta an till historian, fortsätter Olsson. Detta har gjort att vi nu tagit fram namnförslag på vad de nya lektionssalarna och mötesrummen kan komma att heta. Det är ett fint sätt att återspegla och minnas historiken, tycker vi.

Mekaniker-leverans till Försvarsmakten
20 december202413:42

Under tre månader har värnpliktiga från olika förband i Sverige genomfört central befattningsutbildning vid FMTS i Halmstad. Utbildningen har varit både teoretisk och praktisk men mest av det senare, de har skruvat och felsökt, reparerat och åtgärdat.

Melker och Katarina är nöjda med utbildningen i Halmstad och ser fram emot att använda kunskaperna vid hemmaförbanden, P 7 och I 19. Men först en efterlängtad julledighet. Foto: Åsa Eriksson/Försvarsmakten
Ett fyrtiotal värnpliktiga är nu klara med den centrala befattningsutbildningen i Halmstad. De värnpliktiga har utbildats i tre spår – Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och hjulfordon. 
– Jag ser fram emot att omsätta det vi lärt oss här och att använda mig av de kunskaperna under övningsserien, berättar Katarina Giertz, systemtekniker på stridsfordon 90 från I 19, Boden. Samtidigt kommer jag sakna det här mycket – våra befäl och vår grupp med människor från landets alla hörn. 
 
Melker Karlberg, systemtekniker på stridsfordon 90, från P 7 på Revingehed fyller i: 
– Vi har fått ett otroligt kontaktnät under utbildningen här, både med de andra ”sytarna” och mekanikerna men även befälen. För min del är det lika viktigt som verktygen i verktygslådan. 
 
Utbildningen har genomförts vid Marksystemavdelningen på FMTS och befälen och lärarna får med stort beröm godkänt av de värnpliktiga. 
– De är otroligt duktiga och kompetenta, de gör mer än bara utbildar oss – de utvecklar och gör bättre, menar Karlberg. 
 
Under en kort ceremoni strax innan hemfärd hade plutonchefen Oliver Alvesparr glädjen att ge ett par ord på vägen och dela ut kursintyg och utbildningslinjetecknet ”mekaniker”. 
– Det här är en glädjens dag, inte bara för att det är sista dagen innan julledighet utan också för att det er sista dag på mekanikerutbildningen. Ni kom hit med olika förutsättningar, en del hade skruvat mycket och andra ingenting. Ni har arbetat hårt, och hårt arbete lönar sig. 
 
Katarina och Melker summerar tiden i Halmstad som positiv och de har trivts bra. 
– Det har varit intensivt men otroligt givande och lärorikt, säger Katarina. 
– Fältövningarna har varit väldigt bra, roliga och givande, tycker Melker. 
– Slutövningen som vi hade, den gav mig väldigt mycket. Jag upplever att det lättade lite för mig under den, jag fick ett kvitto på att jag kan, avrundar Katarina. 
 
Utbildningslinjetecknet ”mekaniker” är ett bågformat märke som bärs på uniformen, på höger arm. 
– Bär er mekanikerbåge med stolthet! Den är inte bara ett tecken på er kompetens, den är också ett tecken på att ni under utbildningen har arbetat hårt, avslutar kompanichefen. 
 
Efter kompanichefens önskan om en god jul var det dags att göra ”höger, vänster om. Marsch!” och resa mot en efterlängtad julledighet. 
 
Stort lycka till i era befattningar som systemtekniker och mekaniker! 

 

Innehållsrik prao-vecka vid FMTS
17 december202412:40

Under en veckas tid fick elever från olika skolor i Halmstads och Laholms kommuner genomföra sin prao på FMTS i Halmstad. Under veckan har de fått testa på en dag som värnpliktig, besöka våra olika enheter samt lite olika skjutningar.

Under veckan fick praoeleverna prova på att maskera sig. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Elva elever från åttonde och nionde klass har fått en inblick i den verksamhet som sker på FMTS men också Försvarsmaktens uppgift i stort. Detta för att skapa en förståelse samt ett intresse för framtida engagemang i myndigheten. Praktikveckan ska skapa värde för individen, vara meningsfull, rolig, givande, utvecklande och en smula utmanande. Dessa ungdomar blir våra ambassadörer och dem ska vi vårda ömt. 
 
 

Prova uniform

En av dagarna fick prao-eleverna ta på sig uniformen för första gången. 

– Det känns mäktigt och som en stolthet, säger en av prao-eleverna när han fått på sig uniformen. 
 
För dessa ungdomar är mönstringen inte allt för långt borta och därför passade en dag hos Grundutbildningsbataljonen väldigt bra. Det är de som genomför värnpliktsutbildningen och här fick de känna på soldatlivet under ett par timmar. De fick genomföra en klassisk ”BRAK”, exercis samt maskering och till lunch serverades rations.  
 
 

Olika materielsystem

Elverk, stridsfordon, hjulfordon och bandfordon, robot 70-simulator och olika vapensystem hann eleverna också med under praoveckan.
 
– Det är coolt att få hålla i dem, men man har stor respekt för dem, säger en prao-elev efter att han fått kolla och hålla i de olika vapnen som fanns på plats. 
 
Veronika Holmer som har samordnat praoveckan sammanfattar den glatt; 
– Eleverna har verkligen imponerat på oss med sin vilja att lära sig och varit mycket nyfikna och drivna. En helt fantastisk grupp! 
Fakta Försvarsmaktens tekniska skola
  • Förkortning: FMTS
  • Ort: Halmstad
  • Personal: 1 250
Så har vi räknat
Karta