Skaraborgs flygflottilj - F 7 - ligger i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan, och är sedan början av 2016 ett krigsförband både vad gäller JAS 39 Gripen och transport- och specialflyg.

Flottiljen grundades 1940 och har sedan dess varit en av Försvarsmaktens viktigaste flygbaser. Vårt förband har ofta varit det första i landet att utrustas med nya flygplan som exempelvis Hercules, Viggen och Gripen.

På förbandet finns Gripencentrum som är Försvarsmaktens centrala enhet för allt som rör utbildning av JAS 39 Gripenpiloter. Där utbildas samtliga svenska Gripenpiloter och även piloter från andra länder som har köpt Gripen.

Vi leder enheten som hanterar all verksamhet kring transport- och specialflyg inom Försvarsmakten. Den innefattar både uppdrag åt regeringen och internationella insatser. Samtliga Försvarsmaktens Herculesplan är stationerade hos oss. Vi har även personal och flygplan för radarspaning, signalspaning och statsflyg baserade i Linköping samt på Bromma/Arlanda.

Under Skaraborgs flygflottilj sorterar även den svenska personalen i det internationella transportflygsamarbetet Heavy Airlift Wing samt personal och verksamhet vid vårt Gripendetachement i Thailand.

Notiser Från Skaraborgs flygflottilj - F 7

Militär övning på väg 44
28 april201715:33

Skaraborgs flygflottilj planerar att öva på väg 44 onsdag 10 maj mellan 10:00-14:00. Väg 44 planeras då att stängas av vid två tillfällen á 20 minuter. Avstängningen gäller sträckorna Arvidstorp-Sjuberga samt Häljestena. Vi ber om överseende med de störningar detta kan medföra.

Sträcka 1 Arvidstorp - Sjuberga

Sträcka 2 Häljestena

Ref:
John Lidman
Kommunikationschef F 7

Skaraborgs flygflottilj - F 7
Fakta Skaraborgs flygflottilj - F 7
  • Förkortning: F 7
  • Ort: Såtenäs
  • Yrkesofficerare: 492
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 23
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 14
  • Civilanställda: 202
  • Reservofficerare: 111
Så här har vi räknat
Karta