Se filmen som berättar om Livgardets födelse genom "de 16 smocke män" som ställdes till den militära befälhavaren Gustav Vasas förfogande.

Är Livgardet världens äldsta förband? I filmen
reder vi ut frågan och glimtar samtidigt tillbaka
på firandet av både 300 och 400 år.

Se filmen om en av de allra
första kvinnliga livgardisterna,
som 1788 förklädde sig till man.

Under 1600-talets krigiska tid blev Gärdet, som ligger i nordöstra delen av Stockholms innerstad, utvalt att fungera som militärt övningsfält. 

Hur urskiljde man vän från fiende på de forna fältslagen? I det kaos som kunde råda var fälttecknen – fanor eller standar – viktiga element. Dessa kunde trupperna följa och samlas kring.

500 år av obruten kungavakt och Livgardet fortsätter än idag med den skarpa bevakningsuppgiften. Under sommarhalvåret står Livgardet för merparten av vakterna men delar idag på uppdraget med Försvarsmaktens alla förband.

Varje år genomför cirka 1 500 svenska kvinnor och män internationella insatser för fred och säkerhet runt om i världen. Livgardet har en lång historia av att lämna Sverige för att medla fred men även att utbilda den personal som åker på utlandsmission.

Dragonerna vid Livgardet högtidlighåller årligen slaget vid Lund, den 4 december 1676. Ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark.

För ganska exakt 313 år sen vann Livgardets föregångare slaget vid Holowczyn. Kan den stora framgången ha berott på att soldathustrur och officersfruar följde med ut i fält?

I den sista filmen om Livgardets 500-åriga historia reser vi från historia till nutid och tittar på det moderna Livgardet — Försvarsmaktens största och mest mångfacetterade förband med viktiga, men vitt skilda, uppgifter i såväl kris- och krigssituationer som i fredstid.
Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Personal: 1 600
Så har vi räknat

Varför hälsar man med honnör i Försvarsmakten? Och vad kommer hälsningen ifrån? I denna film får du reda på mer om en av de mest smittskyddssäkra hälsningarna.

Värnplikten eller "lumpen" har funnits i över 100 år. Vad kommer uttrycket "lumpen" ifrån? Se filmen om värnplikten.

Tapto blåses vanligtvis som en signal för nattvilan. Men det användes ursprungligen för att markera att korken ska på dryckeskärlet.

De flesta som gjort värnplikten vet vad en ”snuskburk” är, men dess korrekta namn är kokkärl modell 1940. Se filmen om hur snuskburken fick sitt namn.

Vaktparaden, oavsett om den är beriden eller sker till fots, innehåller alltid en muntert spelande musikkår. Och längst fram går regementstrumslagaren.

Hur har den moderna målningen Den döende dandyn en koppling till Livgardet? I filmen hittar du svaret.

Vår trogna vän hästen har tjänat det svenska försvaret i många hundra år. Idag är hästen en viktig del i den beridna vaktparaden och andra ceremoniella tillfällen. Hästarna som tjänstgör idag ägs av Föreningen för den Beridna högvakten och Livgardets personal sköter om hästarna.

Anledningarna till att inte kunna eller vilja genomföra militär tjänstgöring kan vara många. På Livgardet finns en samling brev bevarade där anledningarna spänner från att ”ha fått en noshörning i ansiktet” till att ”en fullgod pianobärare är svårare att skaffa än en överbefälhavare”. Ett av breven ledde till en unik livsgärning, det från Raoul Wallenberg.

Porträttet av den forne kaptenen vid Livgardet Sven Ridderstråle tycks ha färdigställts av den tyske konstnären Scheffel 1729. Om det sedan var Scheffel eller någon annan målare som hävdade att – Ridderstråle föddes 1782, 53 år efter målningens tillkomst, och att han avled 1752, 30 år före sin egen födsel – det vet vi inte riktigt. Men en riktig dundertavla blev det i alla fall.

Den 16 juni för 231 år sen landsteg cirka 200 man ur Livgardet vid Kakkis kapell i Leningrad. Slaget som utspelade sig på platsen var en del av Gustav den III:s ryska krig. Sverige gick segrande ur striden och erövrade två riktigt tunga troféer. Troféerna finns än idag vid kanslihuset på regementet i Kungsängen.

Livgardets föregångare har huserat på flera platser i Stockholm.
I slutet av 1800-talet var det åter dags att flytta, då från kasernområdet på Storgatan, Östermalm. Kavalleriofficerarna lär ha blivit ordentligt upprörda över att de nu skulle bli ”utslängda på landsbygden!”. Flytten gick nämligen ända till dåvarande Sturevägen, idag Lidingövägen 28 och Kavallerikasern. Ett stenkast bort med dagens mått mätt.
Följ vägen till så kallad ”gardesvärdighet” och se hur Finska lätta dragonkåren, med hjälp av lite motvind, fick högsta rang bland kavalleriregementena under senare delen av 1700-talet.

Gustaf Adolfskyrkan i Stockholm fick sitt namn efter krigarkonungen Gustav II Adolf och invigdes på årsdagen av hans död den 6 november 1892. Se filmen om kyrkan som ursprungligen uppfördes som garnisonskyrka för det då närliggande Svea livgarde.

Den 20 november 1700 gjorde Karl XII och hans 10500 soldater det till synes omöjliga. Vid slaget i Narva besegrade de ryssarna i en av den svenska krigshistoriens största segrar. Där och då kan Livgardets motto och valspråk ha myntats:
POSSUNT NEC POSSE VIDENTUR - "De gör det till synes omöjliga".