Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndighet

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Viktiga steg på vägen till ett starkare försvar
Viktiga steg på vägen till ett starkare försvar 15 augusti201616:52 Högkvarteret

Ett halvår in på den nya försvarsbeslutsperioden har Försvarsmakten tagit viktiga steg för att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och den samlade förmågan i totalförsvaret. Det saknas dock inte utmaningar. Det visar den delårsredovisning som myndigheten har lämnat till regeringen under måndagen.

Dags för Livgardets dag
Dags för Livgardets dag 19 augusti201609:11 Livgardet

Den 3 september öppnas Livgardet i Kungsängen upp för allmänheten. Inne på regementet får besökarna se uppvisningar, ta del av föreläsningar, provåka fordon och man får testa hur det känns att bära stridsutrustning. - Det finns massor av anledningar att besöka oss den här dagen. Vissa kanske vill...

I början på sin militära karriär
I början på sin militära karriär 12 augusti201613:42 Skaraborgs regemente

Mitt i sommaren ryckte drygt 100 förväntansfulla rekryter in på Skaraborgs regemente för att starta sin militära karriär. Två veckor in i utbildningen har de redan hunnit med mycket och fått en inblick i vad deras närmaste år i yrket har att bjuda på.

Avtal om alternativbas
Avtal om alternativbas 10 augusti201611:00

Den 8 juli undertecknade Sverige genom flygvapenchef Mats Helgesson, Norge genom brigadgeneral Tonje Skinnarland och Danmark genom generalmajor Max Nielsen avtal (Technical Agreement) gällande Nordefco projektet ”Alternate Landing Base Concept” (ALB).

Senaste nyheter
Prenumerera
Det vibrerar på Revingehed
Det vibrerar på Revingehed 27 augusti201615:44

Av många anledningar har det vibrerat på Revingehed i helgen, vid lunchtid kunde vi konstatera att vi hade ca 10 000 besökare på regementets dag i strålande solsken, med mullrande förevisningar och stridsfordon i olika tappningar. Som vanligt var det en salig blandning av besökare som njöt av vad...

Överflygning under Tough Viking
Överflygning under Tough Viking 26 augusti201611:33

I samband med att Försvarsmaktens personal startar i loppet Tough Viking söndagen den 27 augusti på Gärdet i Stockholm, görs en överflygning över startområdet för att påminna allmänheten om Försvarsmaktens närvaro och för att bidra till stämningen på startlinjen.

Försvarsmakten på "speed date" med kirurger
Försvarsmakten på "speed date" med kirurger 26 augusti201609:54 Försvarsmedicincentrum

Vart skall man åka om man vill träffa många kirurger den här veckan? Till Malmö, så klart. För 21:a gången genomförs Kirurgveckan under vecka 34, mitt i Malmö. 1600 besökare är vad arrangörerna räknar med. Försvarsmakten är en av utställarna och syftet är att träffa kirurger och...

Tillsammans gör vi världen lite säkrare
Tillsammans gör vi världen lite säkrare 26 augusti201609:00 Bison Counter 2016

Det har varit intensiva veckor i Småland och Blekinge. Cirka 1000 deltagare från 21 nationer har samlats för att tillsammans öva ett område som är både komplext och viktigt . Förmågan i fokus har varit C-IED, Counter Improvised Explosive Device.

Hemvärnets ungdomstävling firade 60 år
Hemvärnets ungdomstävling firade 60 år 25 augusti201613:59 Hemvärnet

Nu är Rikshemvärnschefens ungdomstävling 2016 över för i år. Tävlingen har hållits på Hemvärnets stridsskola för 60:e året, och är Försvarsmaktens största och äldsta ungdomstävling. Totalt har 67 lag deltagit, varav tio utländska lag från bland annat Lettland, Estland och Litauen. Tävlingen har...

Så oförutsägbar som möjligt
Så oförutsägbar som möjligt 25 augusti201609:56 Bison Counter 2016

I de djupa skogarna i Småland råder febril aktivitet. En ingenjörbataljon är i full färd med att skapa framkomlighet , bland annat genom att bygga broar och söka efter minor. Men under övningen är inte bara bataljonens förmåga att lösa dessa uppgifter i fokus utan främst att kunna agera under hotet...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Att stödja

Malibloggen – 27 augusti 2016 kl 14:00

  Den svenska Malistyrkan är en del av MINUSMA, FN:s, stabiliseringsinsats i Mali. En stor del av det mandat, alltså de riktlinjer, som MINUSMA och därmed den svenska Malistyrkan har att arbeta efter, handlar om att stödja maliska myndigheter. För oss kan det t.ex. handla om att stödja den

Säkerställd operativ effekt genom spridning

Flygvapenbloggen – 24 augusti 2016 kl 13:18

I syfte att vid hot från luften skydda viktig materiel, har F 17 under en dag övat på att sprida flygplan inom flottiljområdet. Spridning är en effektiv och ganska enkel metod för att skydda sig mot bland annat ett fientligt luftangrepp. Istället för att ha ”alla äggen i samma korg”, fördelas

Vi löser våra uppgifter

Försvarsmakten kommenterar – 17 augusti 2016 kl 21:58

I dag, den 17 augusti, publicerar Svenska Dagbladet en text som ger intrycket av att Försvarsmakten inte löser stödet till det civila samhället när det efterfrågas. Exempelvis vid eftersök av människor, släckning av bränder eller för att bistå med olika typer av materiel. Det stämmer inte. Under

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndighet

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen