F 17 finns på tre platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult och i Visby på Gotland har vi en bastropp som driver Försvarsmaktens del av flygplatsen.

På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med Jas 39 Gripen. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.

Piloterna tränar kontinuerligt i att framföra planen på ett säkert och taktiskt sätt, oftast genom flygövningar över havet. Närheten till kontinenten gör att flottiljen enkelt kan delta i internationella övningar utan att behöva ombasera. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll av flygmaskinerna. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Vi har även en basenhet som bland annat ansvarar för att start- och landningsbanan är fri från snö och is. För att säkerheten skall vara på topp så finns det också en egen brandkår eller "räddningsstyrka" som flottiljen kallar den. Personalen sitter beredda att rycka ut om något skulle hända med planen.

Hos oss utbildas även flygvapnets enda jägarförband, flygbasjägarna. Deras uppgift är bland annat att inhämta information genom spaning och att skydda luftstridskrafternas personal och fordon.

Notiser Från Blekinge flygflottilj - F 17

Brand vid Hagshult flygbas
24 april202408:49

Igår, tisdag förmiddag, började en kranbil brinna inne på Hagshult flygbas. Branden upptäcktes av personal i närheten och civil räddningstjänst tillkallades. Branden är släckt och nu pågår efterarbete. Inga personer har skadats och ingen annan materiel utöver det aktuella fordonet har heller kommit till skada. Vad som orsakat branden är i nuläget oklart.

Lågflygning
19 mars202413:07

Under onsdagen den 20/3 och torsdagen den 21/3 kommer F 17 att bedriva skarpskjutning med Jas 39 Gripen i området runt Ravlunda skjutfält. Detta innebär att vi kommer flyga på lägre höjd runt Tomelilla, Brösarp, och Simrishamn.

Flygningarna kommer genomföras på dagtid.

Blekinge flygflottilj - F 17
Fakta Blekinge flygflottilj - F 17
  • Förkortning: F 17
  • Ort: Ronneby
  • Personal: 750
Så har vi räknat
Karta