Vintertips

Den svenska personalen som deltar i övningen har utbildning på att bedriva verksamhet i kallt väder. Här är några tips från Försvarsmaktens vinterenhet.

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Tillför vätska

Du ska inte dricka enbart när du är törstig, då får du för dålig vätskebalans. Du ska dricka minst 2,5 liter vätska/dygn och i kyla ännu mer. Helst ska vätskan vara minst lika varm som din kroppstemperatur.

Klä dig korrekt

I din grundutrustning finns många bra plagg. Det är effektivare med många tunna plagg i stället för få och tjocka.
Använd alltid mössa. Huvudet fungerar som en skorsten. Är det en temperatur på minus 20 grader och du saknar mössa sker en värmeförlust på 70‑75%.

Skydda fötterna

Dina skor skall vara så stora att du får in ett par extra strumpor och ändå kan röra på samtliga tår. Iakttag varandra. Ha koll på dina kamra­ters ansikten. Vita hudfläckar tyder på kylskador. Tina upp fläckarna med en varm hand.

Väder och vägförhållanden

”Normala” väderförhållanden i mars är varierande kallt - soligt - blåsigt. Normal månadsmedeltemperatur  i Trondheim i mars ligger på någon minusgrad. Det kan vara stora variationer mellan dag och nattemperatur. Kraftigt snöfall kan förekomma. Vägarna i övningsområdet förväntas vara snö- och isbelagda och därmed hala.

Snödjupet i övningsområdet ligger på mellan 40 och 80 cm.