Arctic Challenge Exercise 2019

Under perioden 22 maj till 4 juni arrangerar Sverige, Finland och Norge en internationell flygövning, där Sverige är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise 2019, ACE 19, genomförs för fjärde gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vart annat år.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

I år deltar över 100 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan från nio olika länder. I övningen deltar cirka 4 000 personer.

Målsättningen med ACE 19 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övas i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. För de svenska förbanden innebär det att vår operativa effekt ökar genom att vi tillsammans med andra kan verka i Sverige och vårt närområde.

Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.

Övningen kommer att bedrivas från fyra olika flygbaser och tre länder − Norrbottens flygflottilj i Luleå, Bodö flygbas (Bodø hovedflystasjon)  och Örland flygbas (Ørland flystasjon) i Norge samt Lapplands flygflottilj (Lapin lennosto) i Rovaniemi Finland. 

Varje vardag genomförs två flygpass. På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden − ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 19 i Sverige, Finland och Norge.

Lågflygning och överljudsflygning planeras i övningsområdet. Flygplanen är utrustade med motmedel i form av facklor som kan upplevas som kort flammande ljus.

Markförband, i form av simulerat markhot, kommer att finnas inom svenskt övningsområde som under övningen kommer att vara rörliga och ändra plats de verkar från. Ingen ammunition kommer att användas vid svenska skjutövningsområden.

Deltagande länder och stridsflygplan: Sverige  med Jas 39 Gripen, Finland med F/A-18 Hornet, Norge med F-16 Fighting Falcon, Danmark med F-16 Fighting Falcon, Frankrike med Rafale och Mirage 2000, Tyskland med Eurofighter och Skyhawk, Storbritannien med Typhoon, USA med F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon och F/A-18 Hornet.

Dessutom medverkar Sverige med Helikopter 14,  Norge med störflygplan DA-20, Finland med CASA VC-295 (transport), Pilatus 12NG och Helikopter NH90, Storbritannien med tankerflyg A330 Voyager, C-130 Hercules (transport), E-3 Awacs (luftburen stridslednings- och luftbevakning) och störflygplan DA-20, Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10, Tyskland med störflygplan Learjet och tankerflyg MRTT-310, Frankrike med E3-F Awacs, USA med KC-135 Stratotanker och Nato med Awacs.

Övriga svenska förband som ingår i övningen är Flygstaben, Högkvarteret, Artilleriregementet, Luftstridsskolan, Livgardet, Militärregion nord, Försvarsmaktens logistik och Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband.

Frågor och svar