Mali – EUTM

På förfrågan från Mali genomför EU en utbildningsinsats för landets armé – European Union Training Mission Mali (EUTM Mali). Insatsen ingår i en långsiktig EU-strategi för hela regionen och syftet är att återställa lag och ordning och neutralisera terrorhot.

Utbildning av maliska soldater och officerare.
Utbildning av maliska soldater och officerare. Foto: Försvarsmakten

I insatsen deltar omkring 75 instruktörer från 24 nationer med bland annat från Storbritannien, Spanien, Finland, Sverige och Litauen. Försvarsmakten deltar med högst 15 personer och för närvarande finns cirka sju instruktörer och stabsofficerare på plats.

Insatsen påbörjades första kvartalet 2013. Till uppgifterna hör att bistå med rådgivning och stöd till Malis försvarsledning samt att tillhandahålla utbildning för den maliska försvarsmakten. Ingen personal ur EUTM Mali deltar i operativa insatser utan är enbart på plats för att utbilda. Maliska styrkor tränas i vapenhantering, stridsteknik, sjukvård, närkamp och mänskliga rättigheter.

Den svenska utbildningsinsatsen ingår i Infantry Training Team och CSS Training Team och har tillsammans med personal från Tyskland, Belgien, Finland, Estland, Lettland och Litauen sin bas i Koulikoro, som ligger vid Nigerfloden cirka 60 kilometer nordost om huvudstaden Bamako.