Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Mali – en våldsam konflikt

Under de 60 år som Mali varit självständigt har landet präglats av inre stridigheter. Vad är bakgrunden? Finns det en lösning?

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Det här är Mali

Mali ligger i västra Afrikas inland, utan kust, och omges av sju andra länder: Niger, Burkina Faso, Algeriet, Mauretanien, Senegal, Guinea och Elfenbenskusten. Landet är ungefär tre gånger så stort som Sverige och det sjunde största i Afrika. Befolkningen är ung, medelåldern var 2010 endast 16,2 år, och spädbarnsdödligheten är den femte högsta i världen. De huvudsakliga näringsgrenarna för landets befolkning är jordbruk och fiske, men inkomsterna är låga och Mali är därför relativt fattigt.  

Sista delen av Folon, en operation i centrala Mali där spaningskompaniet ur Mali 09 samverkar lokalt för att inhämta underrättelseunderlag och visa närvaro i östra Moptiregionen söder om Timbuktu. Operationen syftar till att lugna etniska konflikter i området och visa lokalbefolkningen att FN finns närvarande även i mer avlägsna områden. Den sista av fyra delar i operationen är ett eskortuppdrag där spaningskompaniet har som uppgift att rekognocera helikopterlandningsplatser, möteslokaler samt skydda mötet mellan civila FN-representater och lokala befattningshavare i Dinangouruområdet.

Operationen Folon är också en logistisk utmaning som tvingar förbandet att med hjälp av andra nationers transportflyg via en luftbro flyga sina arton pansarterrängbilar med släp från Timbuktu till Sevaré varifrån operationen sedan utgick. Från Sevaré till det fjärde operationsområdet är det ytterligare två dagars fordonsmarsch genom olika terrängtyper som tvingar ner hastigheten till mellan femton och trettio kilometer i timmen.

IA, den svenska spaningsgrupp som understött närskyddet av mötet mellan FN och lokalbefolkning avtransporteras med hjälp av en kanadensisk chinookhelikopter. De svenska soldaterna sveps in i damm som helikopterns rotorer piskar upp från marken, sk

Varför är Försvarsmakten i Mali?

Malis våldsamma historia – och hur den påverkar konflikten i dag

Under nästan tio års tid har Mali slitits sönder av ett blodigt inbördeskrig. Hur hamnade det västafrikanska landet där? Och – varför är svenska trupper på plats?
 
Läs mer

Terrorismens starka grepp om Mali

I skuggan av den inre maliska konflikten under tidigt 2010-tal kunde jihadistisk terrorism breda ut sig i området. I dag är den kanske det allra största hotet mot stabilitet i området. Hur fungerar den? Och hur kunde den växa sig så stark?

Läs mer

På plats i Mali

Hur är det att leva mitt i en långvarig och våldsam konflikt? Vi har pratat med Richard Bomboma från den svenska ambassaden i Mali och Markus Höök som deltagit i FN-styrkan Minusma sedan 2013. 
 
Läs mer

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.