En viktig uppgift Försvarsmakten har gällande avfallshantering är att planera och styra den dagliga avfallshanteringen inom försvaret såväl internationellt som nationellt. Målet innebär att öka andelen materialåtervinning med fem procentenheter till och med 2020 (basår 2015). Genom att öka andelen sorterat och återvunnet avfall ska Försvarsmaktens ekologiska fotavtryck minska samtidigt som ekonomiska vinster kan göras. Försvarsmakten har stor möjlighet att påverka avfallsmängderna genom inköp, attitydförändringar, avfallsplaner, information och utbildning. Miljömålet tar inte hänsyn till den totala mängden uppkommet avfall, utan fokus i målet ligger på̊ att öka sorteringsgraden och effektivisera återvinningen.
För att nå målet arbetar Försvarsmakten med aktiviteter som styrningar, kompetens och medvetenhet samt informationsinsatser. Syftet med informationsinsatserna är att öka medvetenheten hos personal och aktörer om vikten av att källsortera och att ha tydliga och aktuella avfallsplaner.
Försvarsmakten har utbildade miljöhandläggare som arbetar med avfallsfrågorna på central nivå. Längst ut i kedjan, vid de försörjningsavdelningar som finns ute på garnisonerna finns miljöstationsföreståndare som bokför och säkerställer avfallshanteringen. Varje garnison har en egen avfallsplan som beskriver var avfall ska lämnas, vilka öppettider miljöstationerna har och vem de kan kontakta vid frågor.