Detta stöd får anhöriga

Försvarsmakten finns till hands för våra anställda och deras anhöriga. Du som anhörig är välkommen att kontakta oss med dina frågor, så hjälper vi dig. Vi samarbetar också med ideella samarbetsorganisationer som är specialiserade på stöd och råd till anhöriga.

KUNGSÄNGEN 20091203 .Delar ur den svenska Afghanistanstyrkan FS17 medaljerades på Livgardet utanför Stockholm på torsdagen av Armeinspektör Berndt Grundevik. Ett stort antal anhörig deltog också vid ceremonien..Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten
Anhöriga och soldater på Livgardet i Kungsängen. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Hör av dig till den lokala anhörigsamordnaren

Du kan alltid höra av dig till den lokala anhörigsamordnaren eller till Försvarsmaktens veterancentrum med dina frågor. Om det behövs kan de sedan lotsa dig vidare i rätt riktning.

Rådgivning, kamrat- och samtalsstöd

Det kan vara givande att tala med andra som är i samma situation. Försvarsmakten samarbetar med de ideella samarbetsorganisationerna Invidzonen och Svenska soldathemsförbundet. Via dem kan du träffa andra anhöriga till anställda i internationell militär insats.

Invidzonen

Invidzonen består av ett nätverk av anhöriga och erbjuder stöd och kontakt med andra som befinner sig i samma situation. De har bland annat en chattfunktion, stödtelefon och aktiviteter med anhöriga.

Invidzonens webbplats kan du läsa mer om deras anhörigarbete.

Svenska soldathemsförbundet

Svenska soldathemsförbundet erbjuder anhöriga professionellt samtalsstöd. Dit kan du vända dig för telefonrådgivning och familje- och parrådgivning.

Läs mer på Svenska soldathemsförbundets webbplats.

Kontakta vården

Om du känner behov av ett mer omfattande stöd, ring 1177. Där kan du rådgöra med en sjuksköterska eller få hjälp med att hitta rätt i vården, till exempel om du behöver prata med kurator eller psykolog. Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112.