Redan tiden innan en internationell insats behöver du och dina anhöriga planera och förbereda inför insatsen. Forskning tillsammans med erfarenheter visar på att insatsen kommer att upplevas som mindre ansträngande ju mer tid som läggs på de praktiska och mentala förberedelserna.
När insatsutbildningen väl har startat upplevs den av många som tidskrävande och intensiv. Insatsutbildningen är ibland på en annan ort vilket också bidrar till att tiden borta från hemmet blir längre än själva insatsen.
Här finns en checklista som kan vara ett stöd i förberedelserna för dig och dina anhöriga.
Checklista (PDF)
KOMMUNIKATION UNDER INSATSEN
Försvarsmakten strävar efter att kommunikation och kontakt mellan hem och insatsområde ska vara så god som möjligt. Det ska vara enkelt att hålla kontakt, via telefon, post och internet. Men möjligheterna för kommunikation kan skilja sig åt beroende på infrastruktur i insatsområdet och om den som åker iväg gör det med ett förband eller som enskild.
Kontakta ansvarigt förband för information om vilka möjligheter till kommunikation du kommer att ha under insatsen.
RELATIONER PÅ DISTANS
Att hålla relationerna levande under insatstiden är viktigt. De kommer att ta vid när insatsen avslutas. Under insatstiden ska vardagen, känslor och inte sällan problem fortsätta lösas på distans. Försvarsmakten erbjuder familjehelger, samt så kallad Prep som är relationsbefrämjande kurser, via Invidzonen och Svenska soldathemsförbundet.
FÖRSÖK LÖSA PROBLEM INNAN INSATSEN
En del av den mentala förberedelsen är att reda ut eventuella problem och oenigheter innan insatsen påbörjas, då de blir mycket svårare att lösa. Kommunikation, förberedelser och planering minskar oftast risken för missförstånd, ouppfyllda förväntningar och besvikelser hos alla inblandade parter.
ATT FÖRBEREDA SIG PÅ DET VÄRSTA
Mentala och praktiska förberedelser innebär också att förbereda sig på det värsta – om den tjänstgörande eller den anhörige skulle skadas allvarligt eller omkomma under insatsen. Därför uppmanas den som ska åka iväg att prata med dig som anhörig om de situationerna och vad som behöver ske om det värsta skulle inträffa. Skriv gärna ner tankar och önskemål och prata igenom ekonomiska och juridiska frågor. Som stöd i samtalet finns Försvarsmaktens Sista vilja och olika begravningsbyråers material som Vita arkivet och Livsarkivet till stöd.
AVTAL OCH VILLKOR
Den som tjänstgör får en genomgång av de avtal och villkor som gäller under insatsen innan avresan. Försvarsmakten rekommenderar att ni tillsammans går igenom informationen för att få en gemensam bild över vilka förutsättningar som gäller.
FÖRSÄKRINGAR
Inför insatsen är det viktigt att kontrollera vilket försäkringsskydd som finns för den som ska tjänstgöra. Kontrollera med erat försäkringsbolag om eventuella privata försäkringar gäller i insatsområdet. Det rekommenderas också att komplettera försäkringar vid behov, så att de täcker den era behov.
UTLANDSTILLÄGG OCH BARNTILLÄGG
Vid tjänstgöring i mer än 30 dagar utomlands betalas utlandstillägg. Tillägget är en kompensation för de merkostnader som uppstår.
Om barn under 18 år finns i hushållet (eller under 20 år och fortfarande studerar på gymnasienivå), har den som tjänstgör möjlighet att ansöka om ytterligare tillägg, ett så kallat barntillägg. För att erhålla barntillägget vid delad vårdnad krävs att barnet bor minst 50 procent av tiden hos den tjänstgörande. Detta gäller även om hemmavarande barn inte är den tjänstgörandes biologiska barn. För mer information om utlandstillägg kontakta personalsektionen på ansvarigt förband.