Mathias är fältarbetssoldat och förare

Mathias är den som kör, tar hand om och ansvarar för en av bataljonens terrängbilar. En av hans arbetsuppgifter är att se till att bilen alltid är i körbart skick. Men Mathias gör mer än så på jobbet – han är också skarpskytt och fältarbetssoldat.

Mathias Bergmark 21 år, är heltidsanställd på 12:e motoriserade skyttebataljonen. Foto: Daniel Engelberg/Försvarsmakten

- Som skarpskytt är jag den som förstör minor på längre avstånd med ett vapen gjort för att skjuta på långa avstånd. Vapnet har en ammunitionstyp som är anpassat för att förstöra materiel såsom minor, lättare skyddade fordon, helikoptrar och tankbilar. Ju längre bort vi är från minorna när de sprängs desto säkrare är det för alla, berättar Mathias.

Som fältarbetssoldat hjälper han gruppen av jobbarkompisar med fältarbeten som att till exempel spränga dörrar och väggar eller söka efter minor med minsökare för att till hitta till exempel hemmagjorda bomber.

- Eller så lägger jag ut minor för att förhindra och göra det svårt för motståndaren att använda vissa vägar eller skogspartier som vi inte vill att de ska kunna använda, säger Mathias.

God stämning på bataljonen

En vanlig vecka för Mathias och hans kompisar innebär oftast att veckan börjar med ett gemensamt träningspass. De brukar också förbereda sig inför kommande vecka genom att genomföra saker tillsammans, såsom repetition av kunskap inom sprängtjänst och vapenhantering och så kollar man så att stridsutrustningen är okej.  Och så åker de såklart på övningar.

- Efter vissa övningar finns det inte bättre än en varm dusch och god mat - man lär sig verkligen att uppskatta det enkla i livet. Att jobba som heltidsanställd soldat kan vara det bästa jobbet när det är soligt och vi har en dag på skjutbanan. Samtidigt finns det stunder och dagar när jag är blöt och kall. Men de mentala delarna utmanar mig och driver mig framåt och jag får veta vad jag går för.

Mathias berättar att han upplever att man bryr sig om varandra på bataljonen. Det finns också goda möjligheter till träning då Livgardet bland annat erbjuder hinderbana, gym och löpspår.

- Jag valde soldatyrket för att jag tycker att det är viktigt att ställa upp för andra - de som har det sämre än oss i det fria landet Sverige. Jag vill vara med och skydda det vi har så som rösträtt och demokrati.

Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Yrkesofficerare: 448
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 575
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 470
  • Civilanställda: 334
  • Reservofficerare: 439
Så här har vi räknat