Vägen till grundutbildning med värnplikt

Om du har frågor om värnplikt, mönstring, olika befattningar och annat är du välkommen att höra av dig till oss på Ledningsregementet på ledr-rekrytering@mil.se. Vi svarar så snabbt vi kan. Du kan även passa på att följa oss på Facebook och Instagram. Vi ses på LedR!

Mönstringsunderlaget

Under våren det år du fyller arton kommer du att få ett brev från Rekryteringsmyndigheten. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget som är ett webbaserat frågeformulär. Adressen du ska logga in på är minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Svaren ligger till grund för bedömningen som avgör vilka som kommer att kallas på mönstring och inte. När du har fått brevet har du två veckor på dig att logga in och svara på frågorna.

Rekryteringsmyndigheten fattar beslut om vilka som ska mönstra baserat på vilka som bedöms ha bäst förutsättningar att klara en grundutbildning med värnplikt. Att vara fullt frisk och motiverad att genomföra en militär utbildning är viktiga faktorer. I juni kommer du att få ett meddelande när beskedet om du kallats till mönstring eller inte finns att läsa på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Står det i beskedet att du ska mönstra kommer du att få en kallelse till mönstring drygt två månader före mönstringsdagen. Om du får besked om att du inte ska mönstra behöver du inte göra något mer om du inte vill genomföra värnplikt.Mast i solnedgång

Inte uttagen till mönstring? Sök frivilligt!

Om du inte blev uttagen till mönstring men vill genomföra värnplikt finns det goda möjligheter. Rekryteringsmyndigheten har bara kapacitet att kalla en liten del av alla lämpliga kandidater till mönstring så har du inte blivit kallad betyder det inte att du inte är lämplig. Det du ska göra om du inte blivit kallad till mönstring men vill genomföra en militär grundutbildning är att frivilligt ansöka om att få pröva, information om hur du går tillväga hittar du här. Att pröva innebär i praktiken att du genomför exakt samma tester under samma förutsättningar som de som mönstrar. Oavsett om du har kallats till mönstring eller ansökt frivilligt kommer utbildningen att genomföras under samma villkor.

FÖRBEREDELSER INFÖR MÖNSTRING

Se till att komma väl förberedd den dag du ska mönstra. I samband med kallelsen kommer du att få en kom-ihåg-lista som beskriver vad du ska ta med dig, packa i god tid och se till att komma utvilad. Vissa tester är omöjliga att öva på innan medan andra kan förbättras avsevärt om du tränat innan. Har du aldrig lyft en skivstång tidigare kan det exempelvis vara bra att bekanta sig med övningar som marklyft och knäböj på gymmet. Se till att du har en erfaren person med dig som kan kontrollera din lyftteknik så du undviker skador. Även konditionen går att träna upp så lägg lite extra tid i löpspåret eller på en cykel. För att få en allsidig träning kan du ladda hem Försvarsmaktens träningsapp FMTK, den är gratis och i den kommer du att hitta mängder av övningar och träningspass.

Förutom att träna är det väldigt bra om du har en idé om vilken typ av befattning du skulle vilja utbildas mot när du kommer till mönstringen. Har du läst på innan är det lättare för inskrivningshandläggaren att hitta den tjänst som passar dig bäst. På jobb.forsvarsmakten.se kan du läsa mer om de olika utbildningsinriktningar som finns. Om du klickar på fliken utbildning och därefter går in på befattningsguiden och sorterar på Enköping, hittar du de utbildningar vi har på Ledningsregementet.

Att mönstra kostar inget, Försvarsmakten betalar resan till och från Rekryteringsmyndigheten och dina måltider. Du erbjuds även möjlighet till övernattning om du har lång resväg.Våreld, soldater vid stridsfordon

Mönstringen

Mönstringen genomförs på något av Rekryteringsmyndighetens kontor i Stockholm eller Malmö. Mönstringen består av olika tester och går ut på att påvisa om du är lämplig att genomföra en militär grundutbildning och i så fall även vilken befattning du är bäst lämpad för.

Först av allt får du anmäla dig i receptionen och visa upp din legitimation. Det första testet är för de flesta inskrivningsprovet, det är ett datoriserat teoretiskt test som du genomför i en datorsal. Du kommer senare att genomgå en psykologintervju där psykologen använder sig av resultatet på inskrivningsprovet och dina svar för att bedöma din psykologiska kapacitet.

Du kommer även att genomföra fysiska tester. Ett styrketest som mäter styrkan i ben, rygg och skuldror. Vid testet står du i en ställning, böjer dig ner och fattar tag om en stång. Sedan gäller det att i en explosiv rörelse dra stången upp till hakan i stående position. För att mäta din kondition kommer du att göra ett arbetsprov på en testcykel. Belastningen ökar varefter tiden går, du ska cykla till dess att du inte orkar längre.

Du kommer även att genomgå syn- och hörselundersökningar. En läkare kommer att undersöka dig och göra en allmän hälsokontroll och bedöma om du har de fysiska förutsättningar som krävs för att genomföra en militär utbildning.

Det sista steget i mönstringen är att du träffar en inskrivningshandläggare. Inskrivningshandläggaren kommer att granska dina testresultat och utifrån dessa bedöma vilken befattning du är bäst lämpad för. Om du är speciellt intresserad av en viss typ av befattning berättar du det för handläggaren. När du lämnar inskrivningshandläggarens kontor vet du om du ska göra värnplikt eller inte.

Infohelg – när inrycket närmar sig

Du som blivit uttagen att genomföra värnplikt på Ledningsregementet kommer att bli inbjuden till en infohelg. Det är en chans för dig att innan inryck bekanta dig med regementet, den plats där du kommer att bo stora delar av det kommande året. Du kommer att få träffa de personer som du ska utbildas tillsammans med, möta dina framtida befäl och se delar av den utrustning du kommer att utbildas på. Under helgen kommer du även att få ta del av genomgångar som syftar till att förbereda dig för din kommande utbildning. Under infohelgen kommer du även att kunna kvittera ut dina militära kängor så du har en möjlighet att gå in dem innan inryck.

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Personal: 1 050
Så har vi räknat