Stridsfotografen har förmågan att arbeta med en bredd av uppdrag inom både stillbildsfotografi och rörlig bild, från videoproduktioner och inslag, reportage- och porträttfotografering, till forensisk- och haveriplatsdokumentation. Bild- och videounderlaget används som ett verktyg av chefer på alla nivåer i beslutsprocesser och i utvärderande syfte. Stridsfotoavdelningen stödjer samtidigt Försvarsmaktens informationstjänst med foto- och filmmaterial, och svarar för en stor del av myndighetens audiovisuella produktion.
För att kvalificera som sökande till stridsfotoavdelningen krävs utbildning inom foto- eller videoproduktion samt en slutförd värnplikt. Nyanställd stridsfotograf genomför därefter en befattningsutbildning som tar cirka två år, parallellt med projektuppdrag i organisationen under handledning. Efter befattningsutbildningen förväntas stridsfotografen kunna verka självständigt inom ramen för sin befattning.
Stridsfotoavdelningen har funnits som förband i Försvarsmakten sedan 1 januari 2009 med placering på Ledningsregementet i Enköping sedan 2012.