Stridsfotoavdelningen

Stridsfotoavdelningen (Combat Camera) är Försvarsmaktens spjutspets inom bilddokumentation. Stridsfotografen är tränad att följa Försvarsmaktens verksamhet inom marinen, flygvapnet och armén, från soldatens och sjömannens vardag till väpnad strid.

Militära helikoptrar och soldater i dimmig miljö.
Ett finskt fordon utslaget av en IED i Afghanistan 2012. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten
Soldater vandrar i ett snöigt och bergigt landskap.
Blivande jägarsoldater och förstärkningssoldater från Arméns jägarbataljon bestiger Kebnekaise. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Sjöman sitter på ett fartyg.
Marinen deltog under övningen Trident Juncture 18. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Soldater släcker en brand.
Utbildning vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Två stridsvagnar på ett skjutfält.
Skarp skjutövning på Tofta skjutfält. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Stridsfotografen har förmågan att arbeta med en bredd av uppdrag inom både stillbildsfotografi och rörlig bild, från videoproduktioner och inslag, reportage- och porträttfotografering, till forensisk- och haveriplatsdokumentation. Bild- och videounderlaget används som ett verktyg av chefer på alla nivåer i beslutsprocesser och i utvärderande syfte. Stridsfotoavdelningen stödjer samtidigt Försvarsmaktens informationstjänst med foto- och filmmaterial, och svarar för en stor del av myndighetens audiovisuella produktion.

För att kvalificera som sökande till stridsfotoavdelningen krävs utbildning inom foto- eller videoproduktion samt en slutförd värnplikt. Nyanställd stridsfotograf genomför därefter en befattningsutbildning som tar cirka två år, parallellt med projektuppdrag i organisationen under handledning. Efter befattningsutbildningen förväntas stridsfotografen kunna verka självständigt inom ramen för sin befattning.

Stridsfotoavdelningen har funnits som förband i Försvarsmakten sedan 1 januari 2009 med placering på Ledningsregementet i Enköping sedan 2012.

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Personal: 1 050
Så har vi räknat