Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Till sjöss.

Marinen säkrar svenska vatten – på och under ytan. Över hela landet.

Foto: AK

Simma lugnt

Marinen försvarar Sveriges integritet till sjöss och i kustområdet. Alla dagar om året, 24 timmar om dygnet håller vi koll på vad som rör sig kring våra kuster, hittar sådant som inte är normalt och påverkar det innan det hunnit blivit ett hot. På så sätt säkrar vi det svenska territoriet, det svenska folket och alla våra fri- och rättigheter.

Till marinens uppgift hör också att organisera och utbilda sjöstrids- och amfibieförband. I samarbete med flyg- och markstridskrafter genomför vi gemensamma operationer såväl nationellt som internationellt och tillsammans med andra nationer, organisationer och myndigheter.

Sjöstridsflottiljerna har förmåga till militära operationer mot mål såväl på, över som under havsytan, i kustnära farvatten och på öppet hav, förmåga till minröjning samt kontroll av havsområde och skydd av sjöfart och fiske.

Ubåtsflottiljernas förmåga är militära operationer mot mål såväl på som under ytan, men också att dolt kontrollera och övervaka havsområden och att samla in underrättelser.

Amfibieförbandet är ett flexibelt utvecklat förband som främst verkar där vatten möter land och fungerar som länken mellan sjö- och arméstridskrafter. Men de har förmågan att när som helst kunna verka och lösa uppgifter i andra typer av miljöer. Amfibieförbanden har stor eldkraft, god uthållighet och stor rörlighet med bland annat robotsystem och granatkastare, väl fungerande underhållsfunktioner och snabbgående stridsbåtar. Förbanden uppträder med fördel snabbt, dolt och i mindre enheter.

Vi säkrar fred och frihet. Se dig runt för att se hur det görs på marken, på nätet och i luften

 

 

 

 

 

Vill du också vara med och göra skillnad?

Vi söker hela tiden nya medarbetare som vill vara med och stå upp för Sverige, våra fri- och rättigheter. I Försvarsmakten finns det många möjligheter att välja, du kan jobba deltid, heltid och göra karriär. Alla sätt gör skillnad, samtidigt som de är utvecklande för dig. 

Klicka dig vidare här nedan till våra utbildningar och lediga tjänster.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.