I luften - Försvarsmakten
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

I luften.

Flygvapnet upptäcker och avvisar kränkningar av svenskt luftrum. Vi står i beredskap dygnet runt, året om.

Luften är fri

Till flygvapnets uppgift hör att organisera och utbilda flyg-, bas- och ledningsförband. I samarbete med mark- och sjöstridskrafter genomför vi gemensamma operationer såväl nationellt som internationellt och tillsammans med andra nationer, organisationer och myndigheter.

Stridsflygförband kan med stor precision, hög flexibilitet och slagkraft verka mot mål på marken, i luften eller över havet samt utnyttjas för underrättelseinhämtning. De står ständigt i incidentberedskap för att hävda Sveriges territoriella integritet.

Transportflygförband genomför flygtransporter och används i bland annat humanitära insatser såväl nationellt som internationellt.

Signalspaningsflygförband genomför signalspaning och underrättelseinhämtning. Radarflygförband används främst för att förbättra den lägesbild som skapas av markbundna och sjöburna sensorer.

Helikopterförbandet upprätthåller och utvecklar förmågor med mark- och sjöoperativ inriktning. Förbandet kan med sina helikoptersystem (helikopter 14, 15 och 16) genomföra militära operationer såväl nationellt som internationellt.

Basförbandens huvuduppgift är att stödja stridsflygförband samt upprätta och drifthålla flygbaser.

Vi säkrar fred och frihet. Se dig runt för att se hur det görs på marken, på nätet och till sjöss

 

 

 

 

 

Vill du också vara med och göra skillnad?

Vi söker hela tiden nya medarbetare som vill vara med och stå upp för Sverige, våra fri- och rättigheter. I Försvarsmakten finns det många möjligheter att välja, du kan jobba deltid, heltid och göra karriär. Alla sätt gör skillnad, samtidigt som de är utvecklande för dig. 

Klicka dig vidare här nedan till våra utbildningar och lediga tjänster.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.