Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

I luften

Flygvapnet upptäcker och avvisar kränkningar av svenskt luftrum. Vi står i beredskap dygnet runt, året om.

Foto: HeliAir Sweden

Luften är fri.

Vi har incidentberedskap, det betyder att vi ska kunna upptäcka och avvisa främmande flygplan över hela landet, hela tiden. Dessutom är vi beredda på att rycka ut om det skulle hända något i andra delar av världen. Till exempel om vi skulle behöva få hem svenska medborgare från andra länder snabbt och säkert.

Till Flygvapnets uppgift hör att organisera och utbilda flyg-, bas- och ledningsförband. I samarbete med mark- och sjöstridskrafter genomför vi gemensamma operationer såväl nationellt som internationellt och tillsammans med andra nationer, organisationer och myndigheter.

Intervju med Flygvapenchefen, Generalmajor Mats Helgesson

Hur säkras fred och frihet inom ditt område?
Vi har en incidentberedskap som både handlar om att kunna upptäcka och avvisa främmande flygplan. Men även om det händer något ute i världen och vi behöver få hem svenska medborgare snabbt och säkert. Exempelvis i samband med Ebolautbrottet hade vi ett Hercules-flygplan med ambulans stående i dygnet-runt-beredskap.

Kränkningar av vårt luftrum sker 10–15 gånger om året och är ofta administrativa missar. När man får tillstånd att flyga in i svenskt luftrum får man en tid och en koordinat, missar man den så är det en kränkning oavsett avsikten. Det är även vanligt med felnavigering av bland annat hobbypiloter. Vi anropar flygen innan de har kommit över gränsen och ofta hinner de lägga om kursen. Vanliga transportflyg som SAS eller liknande kan inte kränka svenskt luftrum, utan det är bara så kallade statsflyg som kan göra det.

Vi vill ju vara så transparenta som möjligt med vad som händer, men vi berättar inte om allt. Det kan även vara så att vi tar en del tid på oss att berätta, då vi ibland kan behöva reda ut först vad som verkligen skett.

Vad sker det för aktiviteter på din arbetsplats varje dag, dygnet runt, året om?
Vi har bevakat luftrummet dygnet runt, utan avbrott sedan mitten av 50-talet. Flygvapnet har fullt upp varje dag med att hålla flygbaserna igång: radarpersonal, personal i flygledningen och stridsledningen, underhåll för att hålla banorna säkra, räddningspersonal (R3), flygtekniker, markförsvar med hundpatruller (flygbasjägare) och meteorologer. Alla behövs för att få upp ett plan i luften, och flygplanen är viktiga för att hävda vår territoriella integritet.

Stridsledningen är de som har direktkontakt med stridspiloterna och samlar in data på hur de flyger och hur de mår. Det är också de som leder piloten vid incidentflygningar.

Vi vet mycket mer än vad exempelvis Arlanda har koll på, då vi har helt andra möjligheter till övervakning. Till exempel signalspaningsflyg tillsammans med FRA, de når långt och detaljerat.

Transportflyg sker över hela världen, året runt och varje dag i veckan. Det kan handla om att flyga personal, mat och material till insatsområden.

Vad kännetecknar Försvarsmaktens försvarsförmåga kulturellt/materiellt?
Jämfört med de andra stridskrafterna är vi en ung del av Försvarsmakten, även om vi har funnits sedan 20-talet så räknas vi som yngst i familjen. Vi har en teknikfokuserad verksamhet och är den stridskraft som ligger längst fram i teknikens framkant, lite Star Wars ibland faktiskt.

Jag upplever oss som väldigt prestigelösa, vi lär oss av våra misstag och har framåtanda. Vi är inte så hårda med militära grader utan här är det kompetensen som styr.

Flygvapnet är först ut om det skulle komma ett territoriellt hot mot Sverige. Sätter en främmande makt sina fötter på svensk mark har vi misslyckats. Vi är avgörande för tröskeleffekten.

Hur ser väpnade konflikter ut i framtiden?
Framtiden kommer att handla mycket om teknologi: obemannat, AI, miniatyrisering och automatisering. Men det är viktigt att vi fortsatt har människor som styr dessa saker. Mänskligheten bakom teknologin är viktig. Med teknikutvecklingen kan vi göra bättre simuleringar och förbättra andra taktiska förmågor.

Rymdförmågan är något vi idag inte är så stora inom, ett område vi behöver bli bättre på.

Vi kommer fortsätta stötta samhället med vår verksamhet, i form av exempelvis brandsläckning och transporter.

Vi behöver även få in mer kvinnor hos oss, det är synd att det är så många som inte ens vågar söka.

Hur skulle du förklara ditt område för ett barn?
Vi försvarar Sveriges luftrum på det sättet vi tror är bäst. Varje år får vi en påse pengar för att köpa grejer och betala löner. Och det styr vad vi kan göra.

Jag arbetar med människor och ser till att vi har fungerande flygplan och flygplatser. För det behövs många människor såsom soldater, piloter och mekaniker. Vi övar tillsammans varje dag så att vi inte behöver bli överraskade när något händer. Vi har väldigt kul på jobbet!

Hur skulle du beskriva svenska Försvarsmakten för en person som flytt till Sverige från krig?
Vi i Svenska Försvarsmakten har en enda uppgift, att skydda Sverige på det sätt som folket vill genom våra politiker. Vi gör som vi blir tillsagda och jobbar för folket.

Vad gör dig mest stolt som representant för Försvarsmakten?
När jag är ute och träffar mina medarbetare slås jag av hur duktiga och bra de är. Det är en positiv och professionell attityd. Alla vill göra ett bra jobb. 

Vi säkrar fred och frihet. Se dig runt för att se hur det görs på land, på nätet och till sjöss.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.