Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Säkrar fred och frihet

Här och nu löser vi en uppgift och övar för en annan. Vi genomför insatser på land, i luften, till havs och på nätet i Sverige eller någon annanstans i världen.

Foto:

Vi försvarar dig och Sverige

I det öppna Sverige vi vant oss vid att leva i så utgår all makt från folket, det är alltså du och Sveriges alla medborgare som är våra uppdragsgivare. Vår uppgift är att säkra fred och de fri- och rättigheter som är grunden för vår demokrati.

 

En omvärld i förändring ställer högre krav på försvaret

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och omvärlden har förändrats. Därför har regeringen beslutat att stärka den svenska försvarsförmågan med ökad militär förmåga i Sverige och närområdet. Vår förmåga ska kunna försvara vårt oberoende och vår självständighet.

 

 

 

 

 

Tillsammans är det lättare att få vara i fred

För att bygga ett starkare försvar övar vi, ofta och mycket, såväl själva som med andra myndigheter och länder. Tillsammans bygger vi ett starkare försvar och en stabilare omvärld.

I vår uppgift ingår också att – tillsammans med det övriga totalförsvaret och civila samhället – stärka och skydda kritiska samhällsfunktioner och stå bättre rustade för att klara kriser och naturkatastrofer. Och i förlängningen skapa en stabilare vardag för dig som bor i Sverige.

 

 

 

 

 

Vi finns där vi behövs

Försvaret kan användas direkt när det behövs, där det behövs. Från stöd till samhället vid svåra påfrestningar till kris- och krigsområden utomlands.

Att vi utvecklar vårt försvar och vår militära förmåga beror på det förändrade omvärldsläget. Vi är beredda att agera i vårt närområde eller många mil bort där en konflikt kan få konsekvenser även för oss.

Försvarsmaktens ska med militära medel försvara Sverige och främja samhällets säkerhet genom att:

  • Vara tillgängliga och är beredda i fred för att snabbt kunna inta höjd beredskap. 
  • Skydda Sveriges handlingsfrihet inför politisk, militär eller annan påtryckning. Och om det krävs — försvara Sverige mot incidenter och ett väpnat angrepp.
  • Öka vår egen säkerhet genom att delta i insatser här i Sverige, i närområdet och internationellt.
  • Upptäcka och avvisa kränkningar av det svenska territoriet.
  • I överensstämmelse med internationell rätt försvara våra nationella rättigheter och intressen i områden också utanför Sverige.

 

 

 

 

 

Trovärdighet och tillgänglighet

Ett trovärdigt försvar är en förutsättning för att driva och hävda Sveriges säkerhetspolitik och bygger på att vi upprätthåller en hög tröskeleffekt. Därför har vi full beredskap med hög tillgänglighet och uthållighet.

Vi utvecklas hela tiden

I den snabba, komplexa och svårförutsägbara säkerhetspolitiska omvärld vi befinner oss i behöver vi utvecklas och upprätthålla rätt förmåga, hela tiden. Det betyder att mobilisering i större förband och tillsammans med andra kontinuerligt övas. Men vi planerar också för det vi vet krävs imorgon och anpassar oss till den utveckling vi inte kunnat förutse – på land, till havs, i luften och på nätet.

Vi säkrar fred och frihet. Se dig runt för att se hur det görs på marken, till sjöss, på nätet och i luften

 

 

 

 

 

Vill du också vara med och göra skillnad?

Vi söker hela tiden nya medarbetare som vill vara med och stå upp för Sverige, våra fri- och rättigheter. I Försvarsmakten finns det många möjligheter att välja, du kan jobba deltid, heltid och göra karriär. Alla sätt gör skillnad, samtidigt som de är utvecklande för dig. 

Klicka dig vidare här nedan till våra utbildningar och lediga tjänster.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.