Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ett land som är
allt annat än lagom.

Många av de friheter som gör Sverige till Sverige, ses som extrema i andras ögon. I våra ögon är de extremt viktiga att försvara. Vi står upp för varje medborgares rätt att leva som just hon vill, och väljer.

Foto: Brendan Austin/Agent Bauer

Det här jobbar vi för

I det svenska samhället värderas fred, frihet, öppenhet, trygghet och rättvisa högt. Det blir därför vår högsta prioritet, att värna om och skydda dessa värden.

Vårt jobb är att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Det är det vi gör. De vi är. Och därför vi finns.

Försvarsmakten ska i första hand värna om Sveriges intressen. Ensamt och tillsammans med andra genom insatser både i Sverige, i närområdet och utanför.

Vårt uppdrag

Det här jobbar vi på

I en tid då omvärlden blir alltmer svårnavigerad behövs ett svenskt försvar i framkant. Vi rör oss konstant framåt vad gäller teknisk kompetens, militärstrategiskt kunnande och operativ förmåga.

Men det är minst lika viktigt, att organisationen som sådan förändras i samklang med landet vi försvarar. Med fler kvinnor, mer öppenhet och bättre mångfald kan vi effektivare försvara det jämställda, öppna och mångkulturella Sverige.

Vi är en inkluderande organisation där alla, oavsett anställningsform, kön, ålder eller etniskt ursprung, ska välkomnas och respekteras.

I dag är cirka 20 procent av de som söker till Försvarsmaktens grundläggande militära utbildning kvinnor, men andelen behöver bli större.

Jämställdhet och jämlikhet

Det här kan du jobba som

I Försvarsmakten finns en mängd olika möjligheter för dig som vill jobba heltid eller deltid, göra karriär eller vidga vyerna. Inom försvaret kan du få ett uppdrag som är utvecklande för dig, och gör skillnad för många.

Läs mer om alla våra lediga tjänster, såväl civila som militära.

Jobb och karriär

Vägen till tjänstgöring hos Försvarsmakten

3 Månader
GMU

Din karriär i Försvarsmakten börjar med att du genomför grundutbildning. Den inleds med Grundläggande militär utbildning (GMU) som pågår i tre månader.

1-8 Månader
Befattningsutbildning

Efter GMU fortsätter du grundutbildningen med en befattningsutbildning. Längden beror på vilket område du utbildar dig inom.

Tjänstgöring/Officerstudier
Tjänstgöring

Efter grundutbildningen kan du fortsätta som anställd soldat/sjöman alternativt som hemvärnssoldat. Du kan också ha möjlighet att studera vidare till officer.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.