INTERVJU MED MONIQUE, YRKESINFORMATÖR OCH DELTIDSSOLDAT

Vad är dina arbetsuppgifter?
Jag jobbar i Försvarsmakten som yrkesinformatör och deltidssoldat. Min huvudsakliga arbetsuppgift som yrkesinformatör är grundrekrytering, jag svarar dagligen på frågor om värnplikt/grundkrav/olika vägar in i Försvarsmakten och är ibland ute på mässor och event där jag träffar ungdomar.

Varför är just du med i Försvarsmakten? Berätta om din väg dit.
Min resa in i Försvarsmakten började mer eller mindre när jag var 12-13 år och min mamma var fodervärd åt Försvarsmaktens hundar. Vi fick hem och tränade upp schäfrar under två års tid som sedan testades för tjänst i Försvarsmakten. Det var då min mamma ”introducerade” Försvarsmakten för mig, jag gick därefter med i Flygvapenfrivilliga. En försvarsorganisation för ungdomar för att få testa på hur det faktiskt var att vara soldat men mest för min egen del så jag kunde lära känna nya människor och testa på något nytt.

Jag gick snowboardgymnasiet i Malung från att jag var 15 år och ville då inget annat än att utvecklas och tävla inom sporten. Den dagen studenten kom insåg jag rätt snabbt att jag behövde något annorlunda och nytt att spendera min tid med för att få en paus i åkandet. Jag sökte mig då till en militär grundutbildning som jag två månader efter studenten påbörjade med inriktning som skyttesoldat armén på Livgardet i Kungsängen. Efter elva månader grundutbildning valde jag att bosätta mig i Stockholm och fortsätta med en anställning som deltidssoldat på Livbataljon samtidigt som jag också tog en anställd som yrkesinformatör på Försvarsmaktens HR-centrum. Idag jobbar jag heltid inom Försvarsmakten med två befattningar där yrkesinformatör är min huvudsakliga befattning. Jag stormtrivs eftersom jag dagligen jobbar med rekrytering där jag kan få informera andra om vägen in och hur det är att vara anställd, hur det är att göra en grundutbildning och vilka olika vägar som finns för att komma in.

Vad hade du själv för bild av Försvarsmakten innan du blev en del av organisationen?
Jag hade ingen större bild faktiskt, jag var helt inne i snowboardåkandet och målet att utvecklas på den fronten så när jag efter studenten hastigt bestämde mig för att ta en paus och testa något nytt, utmana mig själv på ett annorlunda sätt, som jag visste att någon av mina vänner inte gjort, då kastade jag mig in i det hela för att få en bild av vad Försvarsmakten faktiskt gjorde.

Vad ville du jobba med som barn?
När jag var liten var drömmen att bli pilot och snowboardproffs. Jag har alltid tyckt om att resa och tyckt det varit häftigt hur många olika funktioner och knappar en pilot behöver ha koll på för att kunna styra ett flygplan.

Vad har du för fritidsintressen, hobby, passion eller engagemang utanför Försvarsmakten? Går det att kombinera med ditt engagemang i Försvarsmakten?
På min fritid tränar jag mycket crossfit och på vintern försöker jag spendera så mycket ledig tid jag bara kan på brädan när det finns snö. Just snowboardåkandet har varit svårt att kombinera då jag oftast behöver ta ledigt eller vara iväg några dagar för att kunna åka. Crossfit funkar bra då vi under arbetstid kan träna och jag då kan utöva sporten både för att jag tycker det är sjukt kul men även att det stärker mig för mitt arbete i Försvarsmakten.

Varför tycker du det är viktigt med olika personer med annan bakgrund eller andra intressen i Försvarsmakten?
Jag tycker det är viktigt med personer som har annan bakgrund och intressen just för att man tillsammans kan bidra med så mycket mer lärdomar och kunskaper.

Vem tycker du passar i Försvarsmakten?
Någon som har intresset och tänker att dem kan få ut något av en utbildning/tjänst i Försvarsmakten. Någon som är intresserad av att lära känna sig själv på ett annat sätt. Någon som är öppen för nya erfarenheter.