På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ett land värt att försvara

Foto: Försvarsmakten

Vi försvarar Sveriges självständighet. Så att du kan leva ett liv i frihet.

SVERIGES SJÄLVSTÄNDIGHET OCH DIN FRIHET ÄR VÄRD ATT FÖRSVARA

Världen blir mer och mer oförutsägbar. Dagligen ser vi hur demokratiska friheter inskränks på andra platser i världen. Något som aldrig får hända i Sverige.

Därför är vi hela tiden redo att försvara Sveriges självständighet. Överallt och i alla lägen. Så att du kan fortsätta leva ett liv i frihet.

Youtube preview Höstkampanj 2020

SVERIGES SJÄLVSTÄNDIGHET = DIN FRIHET.

Att Sverige förblir självständigt är en förutsättning för att du ska kunna leva ett liv i frihet, med de grundläggande fri- och rättigheter som du är van vid. Helt oavsett kön, ålder, politisk hemvist, sexuell läggning eller ursprung. Se några av de friheter vi försvarar här under.

DIN YTTRANDEFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att i tal, skrift, bild eller på annat sätt förmedla information, tankar, åsikter och känslor. Till exempel ska du få yttra dina åsikter i sociala medier. 

DIN INFORMATIONSFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att ta del av information, upplysningar och andras yttranden. Till exempel ska du kunna ta del av fri information som nyheter utan censur.

DIN FÖRENINGSFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att umgås med andra för allmänna eller privata syften. Till exempel ska du kunna hålla på med den sport du vill.

DIN DEMONSTRATIONSFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att anordna eller vara med i demonstration på allmän plats, så att du kan stå upp för dina åsikter utan att riskera några konsekvenser.

DIN MÖTESFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att anordna och ansluta till sammankomster för upplysning, meningsyttring eller liknande syften. Till exempel ska du kunna gå på vernissage.

DIN RELIGIONSFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva en religion eller tro på vad du vill.

DIN RÖRELSEFRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar din frihet att röra dig på olika sätt inom landet och även lämna landet. Till exempel ska du kunna åka på husvagnssemester eller till svampskogen när du vill.

DIN FRIHET. VÄRD ATT FÖRSVARA.

Det betyder att vi försvarar bland annat din frihet att välja själv vem du vill vara, vem du än vill älska, hur du vill klä dig eller på annat sätt välja själv vem du vill vara.

VI FÖRSVARAR SVERIGE OCH DIN FRIHET

I Sverige värderas fred, frihet, hälsa, trygghet och rättvisa mycket högt. Och vi har som uppgift att försvara den svenska demokratin baserat på dessa värden, genom att ansvara för Sveriges militära försvar. Det gör vi genom att bibehålla och utveckla militära förmågor, upprätthålla beredskap, öva och genomföra både nationella och internationella insatser.

Vi står redo att agera dygnet runt, året om. Och vi gör det på land, till sjöss, i luften och i cybermiljön för att försvara Sveriges självständighet och vår frihet.

VILL DU FÖRSVARA SVERIGES SJÄLVSTÄNDIGHET?

Att engagera sig i Försvarsmakten är att engagera sig för Sveriges fortsatta frihet. Som arbetsgivare har vi också tusentals olika befattningar och de finns en mängd olika utbildningar, yrken och karriärvägar att välja på. Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten så får du uppdateringar om jobb och utbildningsmöjligheter.

Skapa en profil

Se vår befattningsguide

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.