Korvett Göteborg

Göteborgsklassen är mellanklassen bland Sveriges korvetter. Med ett avancerat stridsledningssystem och hög rörlighet är de perfekt anpassade för att försvara landets kustlinje.

Foto: Försvarsmakten

Korvetter är byggda för att vara lättrörliga och passar utmärkt för mindre hav som Östersjön och Bottniska viken. De ursprungliga fyra fartygen i Göteborgsklassen byggdes mellan 1990 och 1993, när fartygstypen fortfarande kallades kustkorvett. I slutet av 90-talet byggdes dock två av dem (HMS Gävle och HMS Sundsvall) om och gav upphov till korvettklassen Gävle.

Precis som de andra två svenska korvettklasserna (Stockholmsklass och Visbyklass) klarar Göteborgkorvetterna strid både på och under ytan, samt i luften. De har ett avancerat stridsledningssystem som automatiskt kan utvärdera och avvärja hot utan att invänta mänskliga order. Förutom utrustning för signalspaning har Göteborgkorvetterna även olika typer av sonar för ubåtsjakt.

Under 2006 och 2007 ingick HMS Gävle och HMS Sundsvall i den första marina FN-styrkan någonsin, för att säkra farvattnen utanför Libanons kust. Det var första gången svenska korvetter deltog i en skarp internationell insats.

Fakta

Längd: 57 m

Bredd: 8 m

Djupgående: 2 m

Deplacement: 400 ton

Maxfart: Cirka 30 knop

Framdrivning: 3 dieselmotorer om vardera 2 560 kW, som driver tre vattenjetaggregat

Besättning: 22 officerare och 18 sjömän

Beväpning: 8 sjömålsrobotar RBS 15, 4 ubåtsjakttorpeder, antiubåtsgranatkastare, en 57 mm allmålskanon och en 40 mm allmålskanon. Minor och sjunkbomber kan medföras