Bevakningsbåt typ 80

Bevakningsbåt typ 80, även kallad Tapperklass efter det första exemplaret HMS Tapper, är en del i landets försvarslinje mot kränkningar ovanför och under havsytan.

Bevakningsbåt typ 80 Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Bevakningsbåt typ 80 Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Ubåtskränkningarna under slutfasen av kalla kriget gjorde det tydligt att Sverige behövde stärka sin förmåga att upptäcka och bekämpa inkräktare som kommer sjövägen. Ett av svaren blev Bevakningsbåt typ 80, ett dussin relativt små och lättrörliga men tungt bestyckade båtar för ubåtsjakt.

Båtarna byggdes på Tjörn och levererades till Försvarsmakten under 1990-talet. Utöver ren ubåtsjakt används Bevakningsbåt typ 80 för bevakning av skyddsobjekt och patrullering av havsområden, samt vid till exempel minering och eskortering av fartyg genom minfält, så kallad minlotsning. Den kan även hjälpa till med civila uppgifter som sjötrafikkontroll och sjöräddning.

Förutom radar är varje Bevakningsbåt typ 80 utrustad med sonar för att kunna upptäcka främmande farkoster och andra föremål, och till och med en undervattensfarkost med videokamera för närmare inspektion av misstänkta farkoster.

Båtarna kan operera i fem dygn utan stöd utifrån och har därför möjlighet att till exempel tillverka sitt eget färskvatten. Båtarna används av Amfibieregementet.

Fakta

Längd: 23 m

Bredd: 5,4 m

Djupgående: 1,8 m

Maxfart: 25 knop

Deplacement: 62 ton

Beväpning: 6 stycken sjunkbomber, 2 stycken tunga kulsprutor 12,7 mm

Motor: 2 x Deutz MWM

Effekt: 2 x 1 200 hk

Framdrivning: Fast propeller

Besättning: 8 man (varav 4 officerare)

Passagerare: 10 stycken

Namnen på fartygen: 82 Djärv, 83 Dristig, 84 Händig, 85 Trygg, 86 Modig, 87 Hurtig, 88 Rapp, 89 Stolt, 90 Ärlig, 91 Munter, 92 Orädd.