“Jag har kommit i kontakt med fantastiska människor”

– Alla kan behöva en ventil. Så säger Lottie Nordström om Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas möten där gamla och unga träffas för att prata om sina upplevelser. I sitt arbete på Fredsbaskrarnas kansli har hon daglig kontakt med veteraner.

Lottie Nordström. Foto: Olle Wännström

Lottie Nordström deltog i FN-insatserna i Bosnien och Libanon på 90-talet. Därifrån har hon många minnen att berätta om; möten med lokalbefolkning och soldater från andra länder, besök på barnhem och på flyktingläger.

När hon kom tillbaka till Sverige tog hon kontakt med Fredsbaskrarnas lokalförening i sin hemstad Helsingborg, men där var det svårt att samla ihop folk till veteranträffarna. I många år saknade hon någon likasinnad att tala om sina upplevelser med. Men för två år sedan började veteranerna i området att hitta varandra på Facebook. Snart anordnades träffar och Lottie Nordström började engagera sig i veteranförbundet.

När hon såg att Fredsbaskrarna skulle starta ett kansli var hon inte sen att söka jobb där. Hon fick jobbet och flyttade till Örebro. I dag arbetar hon på heltid med veteranfrågor på veteranförbundet. Det beskriver hon som det bästa jobb hon haft.

– Jag har kommit i kontakt med fantastiska människor härigenom. Positiva och omtänksamma på alla sätt och vis. Det märks i hur man umgås med varandra. De flesta är öppna för att stötta varandra.

Att anordna träffar mellan veteraner är enligt Lottie Nordström en av veteranförbundets viktigaste uppgifter. Ofta kan träffarna bli känslomässiga, berättar hon.

– Vi har bland annat en äldre man i Helsingborg, som var med i den första Gazabataljonen. Han var där nere i ett par månader innan han blev skadad och fick åka hem. Han var inte så pratsam i början, men efter hand har han börjat berätta om sina erfarenheter. Han har gjort ett starkt intryck på mig. På veterandagen för ett par år sedan, fick han Försvarsmaktens medalj Sårad i strid för sina insatser.

Det talas mycket om de veteraner som mår dåligt, men Lottie vill understryka att veteranförbundets träffar är för alla.

– Även om man mår bra och är frisk och varken har fysiska eller psykiska problem är det skönt att dela sina erfarenheter med någon som vet vad man pratar om. Ett par månader efter att man kommit hem är nyhetsvärdet borta hos familj, släkt och vänner. Men erfarenheterna, miljön och känslorna, dem kan man fortsätta dela med dem som förstår språket.