Erfarenheterna från Afghanistan följer med i karriären

Att vara skyttegruppchef i Afghanistan och att arbeta i reklambranschen har fler likheter än man kan tro. I alla fall om man frågar Daniel Jansson, veteran och entreprenör.

Daniel Jansson är både veteran och entreprenör. Foto: Försvarsmakten

En dag 2009 blev Daniel Jansson uppringd av en gammal vän från värnplikten.

– Han berättade att han skulle vara chef för en pluton i Afghanistan och frågade om jag var intresserad av att följa med. Det var jag, säger Daniel Jansson.

Daniel Jansson arbetade då med flera bolag inom skilda områden som marknadskommunikation, affärsutveckling och operativ och strategisk säkerhet. Det hade hunnit gå tio år sedan han gjorde värnplikten. Tanken på utlandstjänst hade dock funnits där länge och han hade även hunnit med en kandidatexamen i internationell kris- och konflikthantering.

Men även erfarenheterna från reklambranschen kom till användning för Daniel Jansson som fick tjänsten skyttegruppchef, chef i ett stridsfordon 90. Han tror att han hade nytta av sin förståelse för kommunikation.

– Det är svårt att dra några generella paralleller, men givetvis har jag hämtat kunskap och erfarenhet från både mina företag och min utbildning. Det kan till exempel handla hur man får med sig en grupp eller motiverar soldater.

Även i kontakten med lokalbefolkningen är kommunikationen betydelsefull för att kunna skapa bra relationer.

– Hur man uppträder när man till exempel bär sitt vapen eller hälsar på lokalbefolkningen är småsaker som tillsammans spelar en jättestor roll för hur vi uppfattas. Men sådant är nog till stor del bara sunt förnuft.

I dag bor Daniel Jansson i Stockholm där han driver flera bolag, samtidigt som han tjänstgör som tidvis anställd skyttegruppchef på P 4 i Skövde. Erfarenheterna från insatsen i Afghanistan bär han med sig både i sin militära och civila karriär.

– Genom att göra en skarp insats får man lära sig att agera under press på ett sätt som man inte kan göra i Sverige på samma sätt. Som gruppchef övar man också upp sina färdigheter i ledarskap vilket man så klart har nytta av i det civila livet.

Med både en civil och en militär karriär kan det vara svårt att få tiden att räcka till, särskilt för Daniel Jansson som är småbarnspappa. Samtidigt är det givande menar han.

– Man blir aldrig fullärd varken inom det ena eller det andra, och jag är övertygad om att man kan ha nytta av båda områdena, speciellt om man fortsätter att vara nyfiken och hungrig inför uppgiften och intalar sig själv att man alltid kan lära sig mer.

Daniel Jansson tror att den militära tjänstgöringen kan innebära möjligheter i den civila karriären. Det har han även själv fått erfara. Sedan han kom hem har han blivit redaktör för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas (SVF) medlemstidning Fredsbaskern. Där kommer kunskaper om kommunikation tillsammans med erfarenhet från utlandstjänst väl till pass.

– Arbetet för svenska civila och militära veteraner ligger mig varmt om hjärtat, SVF gör ett jättebra jobb och jag är stolt över att få vara en del av det, säger Daniel.